Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'SGP een leuke partij met leuke mensen'

Home

Karen Zandbergen

Premier Mark Rutte viste gisteren openlijk naar steun van de SGP om de komende jaren wetsvoorstellen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. De VVD-voorman zei 'een zekere verwantschap' te voelen met de SGP. Tegen een verslaggever van het Reformatorisch Dagblad verklaarde de premier dat het een 'heel leuke partij met leuke mensen' is waarmee hij op één lijn zit als het gaat om de staatsfinanciën, een veiliger Nederland en het immigratiebeleid.

Het idee dat juist die partij te vriend moet worden gehouden wordt breder gedeeld door Kamerleden en bewindslieden van de VVD. Op de avond van de verkiezingen werd er bij de liberalen ook gespeculeerd over steun van D66 en 50Plus, de partij van Jan Nagel.

Lang niet iedereen is blij met de wenk naar de orthodox gereformeerden. Zo liet de voorzitter van de jongerenafdeling JOVD weten er niet aan te moeten denken dat zijn partij afhankelijk wordt van die ene zetel van de SGP of Nagel's 50Plus.

D66-voorman Pechtold neemt het Rutte kwalijk dat hij alleen de SGP noemt als de partij om rekening mee te houden terwijl er meerdere kleine partijen in de senaat zitten met wiens steun de coalitie een meerderheid krijgt. Hij vreest een verschuiving naar de christelijk-conservatieve kant.

Mark Rutte hield woensdagnacht een bijna euforische speech. De over de avond steeds weer verschuivende tussenstanden deden hem denken aan 9 juni vorig jaar. Toen was het ook al zo spannend of 'rechts' een meerderheid zou krijgen in de Tweede Kamer. Aan het begin van die verkiezingsavond leek het er toen op dat de PvdA de grootste zou worden. Pas in de loop van de nacht durfde de VVD de winst te claimen.

Ook woensdag werd het bij de eerste exitpolls stil bij de liberalen. De VVD zou dan wel voor het eerst de grootste worden in de senaat, de gedoogpartijen kwamen nog niet verder dan een schamele 35 van de 75 senaatszetels. De score werd gedurende de avond bijgesteld naar boven en ook nu verscheen Rutte pas iets na twaalven, toen er al heel wat meer duidelijk was.

Hij feliciteerde D66 en de PVV met hun winst, memoreerde dat het CDA minder verloor dan tevoren gedacht en sprak zijn hoop uit dat er na het verdelen van de restzetels alsnog een meerderheid voor zijn kabinet met steun van de PVV uit komt.

¿Als dat niet zo zou zijn dan gaan we knokken met dit kabinet voor een sterker Nederland, een rechtvaardiger Nederland, een Nederland dat weer welvarend is¿, gooide Rutte de zaal in. ¿We gaan de staatsschuld aanpakken, we gaan Nederland veiliger maken. We gaan er voor zorgen dat we dit prachtige Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders. Want dat is ons project!¿

Deel dit artikel