Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

's Werelds grootste homotherapeut stopt met 'genezingen'

Home

Robin de Wever

Fragment uit een video van Exodus International.

Het Amerikaanse Exodus International stopt met het aanbieden van diens genezingstherapie. De aanpak, die als doel had homoseksuelen te 'genezen' van hun zondige geaardheid, is volgens de orthodox-christelijke organisatie niet langer geloofwaardig.

Exodus International, dat vanuit de staat Florida opereert en wereldwijd zo'n 260 afdelingen zegt te hebben, gaat medewerkers verzoeken om de therapie niet langer aan te bieden. Boeken die reppen over het genezen van homoseksuelen zijn de afgelopen maanden uit haar webshop gehaald.

Exodus heeft dependances in onder meer Brazilië en Australië. Met haar 36-jaar oude 'genezingsprogramma' was de organisatie wereldwijd de bekendste en een van de oudste aanbieders van 'homotherapie'. Exodus' overtuiging dat homoseksualiteit genezen kan en moet worden leidde tot felle veroordelingen van, onder meer, homorechtenorganisaties.

Exodus-therapeuten moeten christelijke homo's die worstelen met hun geaardheid vooral helpen om te gaan met hun gevoelens, meent Exodus. Liefdesrelaties en gemeenschap met personen van het gelijke geslacht blijven taboe: cliënten zal worden verteld dat enkel celibatair leven en het beginnen van een hetero-relatie kuise opties zijn.

Directeur Alan Chambers ziet homoseksualiteit vooral een 'worsteling'. En, zo legt hij uit aan AP, 'van een worsteling kun je niet genezen'. Achteraf constateert Chambers dat '99,9 procent' van de Exodus-cliënten niet in staat was om zich volledig van zijn seksuele voorkeur te ontdoen.

Gerichtheid, geen geaardheid
De Nederlandse homotherapeuten van Different haalden het woord 'genezing' al jaren geleden uit hun folders. Cliënten zouden nu worden geholpen 'om te gaan met hun gevoelens'; homoseksualiteit heet in Differents woordenboek een 'gerichtheid'.

Volgen ex-cliënten slaagt Different er vanwege diens aanpak nauwelijks in om cliënten van hun psychische nood te bevrijden. Een van hen vertelde in januari in Trouw hoe hem werd aangeraden om 'zijn gedachten op Christus te richten' telkens als hij een mooie jongen zag.

'Richt je op Hem, dat is beter. Dat hield ik mezelf continu voor', vertelde de ex-cliënt. 'Maar ik kon dat niet volhouden. Je bent ziek, schiet tekort, dat gaat steeds door je heen. Ik was het zo zat om daar altijd mee bezig te zijn.'

Homo- en artsen-organisaties en verzekeraars hadden begin dit jaar geen goed woord over voor het feit dat de therapie werd vergoed vanuit de basisverzekering. Minister Schippers van Volksgezondheid concludeerde begin deze maand dat homoseksualiteit, in tegenstelling tot wat Different beweert, geen psychiatrische stoornis is. De therapie wordt niet langer vergoed.

Lees verder na de advertentie

 
Homoseksualiteit is vooral een worsteling. En van een worsteling kun je niet genezen.
Exodus International-directeur Alan Chambers

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie