Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Russische geheime dienst vroeg Assad af te treden'

Home

Redactie

Een winkeltje in Damascus verkoopt mokken met een foto van Poetin of Assad. © afp

Een gezant van de Russische president Vladimir Poetin heeft de Syrische leider Bashar al-Assad eind vorig jaar gevraagd op te stappen. Assad legde dat verzoek boos naast zich neer. Dat meldt de Financial Times vrijdag, na gesprekken met twee hoge medewerkers van westerse inlichtingendiensten.

Assad zou de Russen hebben geantwoord dat ze geen toekomst hebben in Syrië, tenzij hij aan de macht blijft. Poetin geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische regering, maar inmiddels lijkt de relatie te bekoelen.

Volgens bronnen rond het regime neemt in Damascus het wantrouwen over de Russische agenda toe. 'De mensen van Assad begonnen in te zien dat als ze zich laten verdedigen door een grote broer, hij ook dingen van ze kan eisen', zei een Syrische zakenman tegen de krant.

Overleden
Een hoge functionaris van de Russische militaire inlichtingendienst zou naar Syrië zijn gestuurd om het slechte nieuws te brengen. Igor Sergun van de GROe zou hebben voorgesteld dat het alawitisch regime zonder Assad aan de macht zou mogen blijven en dat er intussen gewerkt zou worden aan een nieuwe regering met daarin ook rebellen.

Inlichtingenofficier Sergun overleed begin januari, enkele weken na zijn reis naar Syrië. Volgens de inlichtingendienst raakte hij overwerkt en leidde dat tot zijn dood, aldus The Guardian. Een woordvoerder van Poetin ontkende vrijdag dat Assad is gevraagd af te treden.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel