Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Rusland verzekerd van nucleaire afschrikking'

Home

(Novum/AP) - Rusland heeft onlangs met succes een nieuw raketsysteem getest, waarmee in theorie alle antiraketsystemen omzeild kunnen worden. Het land is daarmee voor de komende decennia verzekerd van nucleaire afschrikking. Het hoofd van de Russische generale staf, generaal Joeri Baloejevski, heeft dit donderdag gemeld.

President Vladimir Poetin zei vorige week in zijn jaarlijkse toespraak tot de Russische natie dat de raketten van het nieuwe systeem een onvoorspelbare zigzagkoers zullen kiezen, waardoor zij praktisch onmogelijk te onderscheppen zijn. Rusland, dat zo'n twintigmaal minder aan defensie kan besteden dan de Verenigde Staten, zou daarmee toch in staat zijn een strategisch evenwicht met de VS te behouden.

Baloejevski zei dat in februari dit jaar een test was gehouden waaruit was gebleken dat Rusland in staat is een raketsysteem te bouwen dat alle bestaande en toekomstige antiraketsystemen te slim af kan zijn. Het systeem zou begin volgend jaar gereed kunnen zijn. Analisten zeggen dat de nieuwe (kern)koppen kunnen worden geplaatst op de bestaande Topol-M-raket of de Boelava-raket, die momenteel voor de Russische marine wordt ontwikkeld.

Baloejevski ontkende dat Rusland op het punt zou staan het INF-verdrag op te zeggen. Dit verdrag, dat de productie van raketten voor middellange en korte afstand aan banden moest leggen, werd in 1987 gesloten door de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en sovjetleider Michail Gorbatsjov. Het verdrag was cruciaal voor het wederzijdse vertrouwen tussen beide supermogendheden en luidde het einde van de Koude Oorlog in. Het verdrag is nog altijd van groot belang, omdat met middellangeafstandsraketten West-Europa kan worden bereikt.

Baloejevski herhaalde ook dat Moskou bezorgd is over Amerikaanse plannen voor het gebruik van intercontinentale ballistische raketten met niet-nucleaire koppen tegen terroristen zoals Osama bin Laden. De generaal wees erop dat de lancering van dergelijke wapens kan leiden tot onvoorziene en ongewenste reacties, omdat het moeilijk zou zijn vooraf vast te stellen of het gaat om een nucleaire aanval dan wel een conventionele.

Deel dit artikel