Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Rouhani wint presidentsverkiezingen Iran'

Home

redactie

Een vrouw stemt in de Iraanse plaats Qom. © Getty Images

De huidige president van Iran, de 68-jarige Hassan Rouhani is naar verwachting de winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen die vrijdag werden gehouden. Na het tellen van 37 van de 41 miljoen uitgebrachte stemmen staat de gematigde Rouhani op 21.6 miljoen stemmen.

'Het is voorbij, Rouhani is de winnaar', zei een Iraanse bron tegen persbureau Reuters. De conservatieve kandidaat Ebrahim Raisi (56) komt in de voorlopige tussenstand niet verder dan 14 miljoen stemmen. De andere kandidaten speelden geen rol van betekenis.

Ongeveer zeventig procent van de 56 miljoen stemgerechtigde Iraniërs bracht zijn stem uit, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zijn meer dan veertig miljoen mensen. Dat zijn er ongeveer even veel als in 2013 toen Rouhani een overduidelijke meerderheid behaalde. Na de officiële sluiting mochten de kiezers die nog in de rij stonden, nog wel hun stem uitbrengen, meldde de staatstelevisie.

Het sluiten van de stembureaus werd vrijdag een paar keer uitgesteld wegens de hoge opkomst die lange rijen kiezers tot gevolg had. De stembureaus gingen zes uur later dan gepland dicht. De officiële verkiezingsuitslag wordt zaterdagmiddag verwacht.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie