Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Roker wordt aan zijn lot overgelaten'

Home

JOOP BOUMA

Internationale kritiek op tabaksbeleid minister Schippers Spotjes voor rookverbod werkten averechts

Internationale experts verwijten Nederland laksheid bij het tabaksbeleid. Vijftien wetenschappers stellen in het medisch tijdschrift The Lancet dat de Nederlandse overheid rokers aan hun lot overlaat.

In een ingezonden brief die gisteren op de website van het tijdschrift werd geplaatst, hekelen de experts de beslissing van minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) om de subsidie aan het Nederlandse Stivoro af te bouwen, een expertisecentrum dat volgens hen wereldwijd goed staat aangeschreven. "Dat gebeurt op een moment dat het percentage rokers in Nederland relatief hoog is in vergelijking met andere westerse landen."

De briefschrijvers, onder wie de directeuren van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds, wijzen op het buurland Groot-Brittannië waar onlangs het tabaksbeleid juist flink is aangescherpt. Het contrast tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk kan niet groter zijn, volgens de experts.

De aanval in The Lancet komt vlak nadat een ander wetenschappelijk tijdschrift (European Journal of Public Health) een analyse publiceerde waarin het Centrum voor Tabaksonderzoek van de Universiteit van Californië concludeert dat overheid en politiek in Nederland hebben gefaald door de kleine horeca uit te zonderen van het rookverbod.

De Amerikaanse wetenschappers hebben kritiek op de 'slecht opgezette' mediacampagne van het ministerie van VWS, waarbij onder meer een wandelende, smeulende sigaret de toegang tot een café werd geweigerd en op straat werd geduwd. De tv-spots hadden een averechts effect, aldus de onderzoekers: "In plaats van het promoten van de gezondheidsvoordelen van het rookverbod, genereerde de campagne sympathie voor rokers." De campagne bood tegenstanders van het rookverbod de kans om het publieke debat te sturen en de kleine cafés in een slachtofferrol te brengen, aldus de publicatie.

De wetenschappers verwijten Schippers' voorganger, Ab Klink (CDA), dat hij, in strijd met een internationaal verdrag tegen het roken, de tabaksindustrie betrok bij het beleid. Klink zelf vindt de Amerikaanse kritiek 'te makkelijk en ook wat armoedig'. Hij wijst op de impact van rechtszaken van de kleine horeca op het beleid. "De handhaving is er ernstig door bemoeilijkt, mede door tegenstrijdige rechterlijke uitspraken."

De Verdieping
Het innige contact tussen ministerie en tabaksindustrie

Deel dit artikel