Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Rijk houdt miljard voor bouw achter'

Home

Rianne Smit

Elco Brinkman, voorziter van Bouwend Nederland, bezoekt een bouwproject in Delft. © anp

De regering heeft een miljard euro klaarliggen voor bouwprojecten, maar dat geld wordt niet uitgegeven. Dat zegt Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, tegen radiozender BNR.'Rijk houdt miljard voor bouw achter'

"Dat geld moet zo snel mogelijk ingezet worden", zegt Brinkman. Volgens zijn berekeningen zorgt het geld voor twaalfduizend banen: achtduizend in de bouw zelf, en vierduizend voor aanverwante beroepen als verhuizers en hoveniers.

Het bedrag, dat Bouwend Nederland bij elkaar rekende door plannen van verschillende ministeries door te spitten, wordt bevestigd door minister voor wonen en rijksdienst Stef Blok. Het gaat onder meer om vrijgemaakt geld voor onderhoud van scholen, rijksmonumenten en de verduurzaming van de woningbouw.

"Dat geld kan inderdaad uitgegeven worden. Maar dan moet de bouw wel snel met goede plannen komen", kaatst Blok terug. Volgens hem wordt er voor geen enkele andere sector zoveel geld gereserveerd.

'Sleepanker'
Bouwend Nederland vindt de reactie van de minister niet helemaal terecht. "Die goede plannen zijn er al. Geef ons dan ook de kans om die uit te voeren", zegt Theo Scholte van de brancheorganisatie. Hij denkt dat een deel van het probleem in de besluitvorming ligt. "Die is te traag, ondanks de Crisis- en herstelwet." Die wet werd in 2010 ingevoerd om langlopende projecten sneller door te voeren.

"Als er om grote projecten gevraagd wordt, zitten er vaak zulke strenge eisen aan dat het voor bouwers moeilijk uit te voeren is: ervaringseisen, producteisen. Stel het plan wat ruimer op, dan kan de uitvoerder er sneller mee bezig gaan."

Scholte begrijpt wel dat het geld is blijven liggen. "Bij de ministeries is geld vrijgemaakt, bijvoorbeeld voor de renovatie van verouderde schoolgebouwen. Maar zij zijn niet verantwoordelijk voor de renovatie: dat is het terrein van de gemeenten. Het klinkt nu heel simpel, maar voor je die hele molen door bent, ben je een hele tijd verder."

Volgens voorzitter Brinkman is de bouw 'het sleepanker' van de Nederlandse economie. "Als het daar weer beter mee gaat, volgt de rest vanzelf." Verwacht wordt dat de sector dit jaar met 10 procent zal krimpen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel