Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Republiek Duitsland voorbeeld monarchie'

Home

Van onze correspondente

Het Nederlandse koningschap moet worden ingevuld naar Duits republikeins model. D66-fractievoorzitter Thom de Graaf, die de politieke macht van het staatshoofd wil inperken, vindt dat de koning zou moeten functioneren zoals de Duitse bondspresident.

,,De koning moet op afstand staan, maar wel gezag hebben'', zei De Graaf gisteren in een college aan de Rijksuniversiteit Groningen over de Nederlandse democratie. Hij is geen voorstander van een louter ceremonieel koningschap naar Zweeds model, benadrukte hij.

,,Het recht te waarschuwen, aan te moedigen en te worden geconsulteerd, zal de dragende kracht zijn van de monarchie. Het afleggen van staatsbezoeken blijft belangrijk, want dit draagt bij tot het gezag. En zonodig kan de koning een bindende rol vervullen bij grote politieke impasses.'' De Graaf, die het 'niet meer van deze tijd' vindt dat de koning lid is van de regering, voorzitter is van de Raad van State, betrokken is bij kabinetsformaties en wetten ondertekent, houdt vast aan de monarchie. Omdat verreweg de meeste Nederlanders voor de monarchie zijn en omdat het koningschap 'een bindend element' is. Hij waarschuwde dat ,,de speculaties over de invloed en macht van het staatshoofd zullen toenemen'', als er niets verandert. ,,Dat tast het gezag en de onschendbaarheid van het staatshoofd aan.''

Deel dit artikel