Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Racistische' grap over Gouden Tempel levert Jay Leno rechtszaak op

Home

Redactie

Jay Leno

De Amerikaanse presentator Jay Leno is door de Indo-Amerikaan Randeep Dhillon in Californië aangeklaagd omdat hij een grap heeft gemaakt over de Gouden Tempel van Amritsar, het heiligste der heilige voor de sikhs in India.

Leno had in de Tonight Show gegrapt dat die tempel het vakantiehuisje van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney zou zijn. Het was bedoeld als een parodie op The Insider, dat de huizen van de strijdende presidentskandidaten laat zien. Gisteren bleek al dat de grap niet bepaald in goede aarde viel, temeer omdat er een link werd gesuggereerd tussen de tempel en het vermeende belastinggesjoemel van Romney. Een Indiase minister deed zijn beklag bij de BBC.

Gevoelens
Nu is er dus ook een rechtszaak. Volgens eiser Dhillon gaat het om een racistische grap 'die de gevoelens van alle sikhs kwetst.' Een aantal andere sikhs is een petitie gestart tegen Leno. Sommigen eisen dat de omroep NBC, die de bewuste uitzending verzorgde, ook wordt aangepakt.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt tegenover de BBC zegt dat in de Amerikaanse wet de vrijheid van meningsuiting 'stevig wordt bewaakt'. 'Bovendien waren de opmerkingen van Leno duidelijk bedoeld als satire.' Ze benadrukte dat de VS 'veel respect' heeft 'voor alle Indiërs, inclusief de Sikhs', en dat Barack Obama de eerste Amerikaanse president is die de verjaardag van Guru Nanak, de stichter van het shikisme, gevierd heeft.

Leno zelf heeft nog niet op de kritiek gereageerd.

Lees verder na de advertentieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie