Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Racistisch geroezemoes' bij verkiezing anglicaanse leidsman

Home

Robin de Wever

De anglicaanse aartsbisschop John Sentamu

De aartsbisschop van York maakt een goede kans om de volgende leider van de Kerk van Engeland te worden, zeggen analisten. Oegandees John Sentamu werkte zich van asielzoeker op tot tweede man van de kerk. Volgens zijn voormalige assistent kan nog maar één ding zijn verkiezing blokkeren: racisme.

Sentamu is doelwit van 'anoniem geroddel', waarschuwde zijn voormalig assistent Arun Arora dit weekend in The Sunday Telegraph. Over de mogelijke opvolger van Rowan Williams, die onlangs aankondigde in december af te treden, zou anders worden gesproken dan over collega-bisschoppen. Velen verwachten dat Sentamu zich deze week officieel kandidaat stelt voor de hoogste post.

De voormalig assistent gebruikt opvallend scherpe woorden, analyseerde columnist Andrew Brown maandag in The Guardian. Arora is sinds kort chef-communicatie bij de kerk.

Verdenkingen
'Als Sentamu de baan niet krijgt, blijven die scherpe woorden op een nare manier aan hem kleven. Maar als hij de baan wél krijgt, kunnen zijn opponenten zeggen - of in ieder geval dénken - dat het enkel is gebeurd om verdenkingen van racisme te voorkomen.'

Jammer, vindt Brown. Sentamu is namelijk een boeiend figuur: ondanks zijn achtergrond als asielzoeker is hij niet vies van Brits pattriotisme. Hij heeft verbanden gelegd tussen het homo-huwelijk en dictaturen, maar is ook maatschappelijk betrokken.

Hij wil de humane behandeling van asielzoekers, ziet graag fair trade-producten populairder worden en wil jeugdwerkeloosheid bestrijden. 'Hij is arm geweest. Hij heeft tussen de armen gewerkt. En hij gééft om gerechtheid.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie