Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Rabobank had interne toezicht niet op orde'

Home

© anp
Update

De Rabobank had het interne toezicht niet op orde en had dat eerder moeten verbeteren. 'Eerder en met meer urgentie', zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag in het Kamerdebat over de Libor-fraude bij de Rabobank. Hij stelde dat de handelaren de hoofdschuldigen waren in de fraude, maar het interne toezicht binnen de Rabobank faalde op drie niveaus. Uiteindelijk was binnen de Raad van Bestuur iemand verantwoordelijk voor het interne toezicht. De Nederlandsche Bank heeft al langer aandacht voor dat tekortschietende toezicht en de kwetsbaarheid ervan onder ogen gezien, aldus de minister.

De PvdA heeft forse kritiek op het handelen van toezichthouder De Nederlandsche Bank in de jaren voor de omvang van de Libor-fraude duidelijk werd. Het toezicht van DNB tussen 2008 en 2012 is 'te laat, te afwachtend en te weinig serieus geweest', aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij noemde verder de 'torenhoge vertrekvergoedingen' die volgens hem betaald zijn aan fraudeurs die ontslagen werden 'niet passend' en oordeelde hard over de 'principes' van de Rabobank die weinig waard zijn gebleken. Hij bracht ook de bonussen met een omvang van 33 miljoen euro in herinnering die de Rabobank uitdeelde bij de verkoop van Robeco.

Nijboer concludeerde dat de grootste boeven niet vervolgd worden en worden afgekocht met bonussen, terwijl de kleinere fraudeurs hard worden gepakt.

Deel dit artikel