Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Prins Carlos kan zoon beter wel erkennen'

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Carlos prins de Bourbon de Parme zou zijn zoon Carlos jr. bij Brigitte Klynstra uit Hummelo moeten erkennen. Doet hij dat niet, dan kan hij later worden geconfronteerd met 'onverkwikkelijke procedures' bij de rechter als het kind aanspraak wil maken op de adellijke titels van pa.

Dat vindt mr. I. Sewandono, medewerker constitutioneel recht en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit. “Het wachten is op toekomstige acties van de boreling, als hij op zoek gaat naar zijn vorstelijke roots”, schrijft Sewandono in het Nederlands Juristenblad.

Prins Carlos, zoon van prinses Irene, heeft niet weersproken dat hij de vader is van Carlos Hugo Roderik Sybren, geboren op 20 januari in Nijmegen. De prins liet de Rijksvoorlichtingsdienst meedelen dat het 'een eigen, zelfstandige beslissing van mevrouw Klynstra is geweest om moeder te worden, welke beslissing hij volledig respecteert.' Impliciet erkende hij de vader te zijn, maar erkenning in familierechtelijke zin bleef achterwege.

Deugdelijke redenen om Carlos jr. niet formeel te erkennen zijn er eigenlijk niet, aldus Sewandono. De baby kan hier nooit koning worden omdat zijn grootmoeder destijds zonder toestemming trouwde met Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Daarmee verspeelde zij haar aanspraak op de troon.

Verder kan de kleine Carlos ook geen koning worden in Spanje, omdat de Carlistische tak van de troonopvolging werd uitgesloten door de Spaanse Grondwet van 1978. Een besluit dat prins Carlos Hugo overigens nóg betwist.

Tenslotte kan de zuigeling het predikaat 'Zijne Doorluchtigheid de Hertog van Parme' niet meer erven omdat vader Carlos slechts (en pas in 1996) bij de Nederlandse adel is ingelijfd. Over Irenes zoons Carlos en Jaime werd toen bepaald dat hun mannelijke afstammelingen de titel prins en het predikaat 'koninklijke hoogheid' mogen voeren.

Volgens de Wet op de adeldom vererft adeldom niet alleen in wettige lijn, maar ook op buitenechtelijke kinderen. Voordien kon adeldom alleen in wettige lijn overgaan. Het koningsschap is overigens hiervan uitgesloten.

Sewandono vermoedt dat prins Carlos zijn kind niet officieel wil erkennen vanwege 'ouderwetse gevoelens van eer en positie.' Mocht de vader op andere gedachten komen, dan kan Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra de adellijke distinctieven en de achternaam van zijn vader gaan voeren. Het wordt dan zijne koninklijke hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme. Uit Hummelo.

Deel dit artikel