Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Politieke invloed op onderzoeken Justitie'

Home

Redactie

'Dit had niet zo mogen gebeuren', zei minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid (CDA) gisteren. © ANP

De inhoud van rapporten van een onderzoekscentrum van het ministerie van justitie en veiligheid zijn onder druk van politieke belangen aangepast. Dat concludeert tv-programma 'Nieuwsuur' op basis van eigen onderzoek en informatie van een klokkenluider, onderzoekster bij het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WOCD). Haar klacht dateert van 2014.

"Dit had niet zo mogen gebeuren", zei minister Grapperhaus van justitie en veiligheid gisteren in het tv-programma. Hij benadrukte dat beleidsmedewerkers zich niet mogen bemoeien met het werk van wetenschappelijke onderzoekers. Volgens de minister is het protocol inmiddels aangescherpt. Hij laat onderzoeken of de regels inmiddels goed worden nageleefd.

Lees verder na de advertentie

In de richtlijnen van het WODC staat dat opdrachten om formuleringen en conclusies aan te passen niet mogelijk zijn. Politieke beslissingen zijn geregeld gebaseerd op onderzoek van dit gedegen centrum. Maar volgens Nieuwsuur is het onderzoekscentrum wel degelijk gevoelig voor druk van bovenaf. Zo zou uit interne stukken en e-mail blijken dat onder meer een rapport over coffeeshops is aangepast. Een topambtenaar schrijft dat hij zich met de tekst bemoeit omdat het onderwerp politiek gevoelig ligt.

Deel dit artikel