Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Politie overtreedt wet met telecomgegevens'

Home

ANP

De gegevensuitwisseling tussen opsporingsdiensten en telecomaanbieders gebeurt niet volgens wet- en regelgeving. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag op basis van een eigen onderzoek.

Zo is volgens de privacywaakhond de beveiliging bij het opvragen van de telecomgegevens niet goed. Bovendien zijn er gebreken bij het toekennen van toegang van politiemensen tot de gegevens. Het CBP deed onderzoek bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), het regionale politiekorps Haaglanden en de Dienst Nationale Recherche (DNR) van het KLPD.

"Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met hun telecomgegevens wordt omgegaan en dat alleen bevoegde personen gebruik maken van de bestanden van het CIOT'', benadrukt het CBP. Dat is nu niet het geval, meent de organisatie.

Het CBP heeft zelfs geconstateerd dat de procedures voor het toekennen en intrekken van de bevoegdheid voor toegang tot het informatiesysteem van het CIOT er helemaal niet zijn bij de politie Haaglanden en de nationale recherche. Ook is er bij deze politiediensten geen goede beveiliging als rechercheurs rechtstreeks bij de telecombedrijven informatie opvragen. Gegevens worden vaak via een openbare telefoonlijn verzonden, zonder aanvullende beveiligingsmaatregelen.

"De combinatie van bijvoorbeeld identificerende gegevens met gegevens van een misdrijf, levert zeer gevoelige informatie op'', stelt het CBP. Hiervoor moeten extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen om de vertrouwelijkheid en de integriteit van de informatie te waarborgen. Dat gebeurt dus niet, aldus het CBP.

De privacywaakhond onderzocht ook of het korps Haaglanden en de nationale recherche rechtmatig om de gevoelige informatie vroegen. Het bleek dat de politie Haaglanden vijf van de elf onderzochte aanvragen in strijd met de wet deed. De politie Haaglanden is het daar overigens niet mee eens. Bij de nationale recherche waren zelfs negen van de elf bekeken aanvragen in de ogen van het CBP onrechtmatig.

De politie Haaglanden laat verder weten maatregelen te hebben genomen. Het aantal aanvragers van telocominformatie is al 'drastisch' teruggebracht en het toekennen van autorisaties om informatie te mogen opvragen, wordt vastgesteld in een formele procedure. De betrokken politiemensen hebben onlangs een nieuwe instructie gekregen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie