Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Piratenpartij gaat niet alleen over downloaden'

Home

© Thinkstock

'Wie de Piratenpartij ziet als een partij die zich slechts bezighoudt met downloaden moet zeker doorlezen', zo luiden de eerste woorden van het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma van de Piratenpartij. 'Wij zijn een themapartij waarvan het overkoepelende thema doordringt tot alle belangrijke zaken in het leven.'

Lijsttrekker Dirk Poot presenteerde naast het verkiezingsprogramma vandaag ook 11 kandidaten, waarmee de nu nog zetelloze partij de verkiezingsstrijd in gaat. De partij hoopt minstens één zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen.

Open democratie
Een open democratie staat centraal in het piratenprogramma. 'Volksvertegenwoordigers lijken, ondanks de opkomst van social media, steeds verder van de burgers die ze zouden moeten vertegenwoordigen af te staan. Dichtgetimmerde coalitie-accoorden hebben het parlement gedegradeerd tot een applausmachine voor de regering', schrijft Poot. Maar: 'Een open overheid kent geen angst om alle betrokkenen mee te laten kijken en denken in alle fasen van de besluitvorming.'

De Partij vindt daarom ondermeer dat alle overheidsdocumenten openbaar moeten worden gemaakt, zodat de burger ze kan controleren. De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zou dan alleen voor uitzonderingen in stand moeten worden gehouden. Nu functioneert deze wet in de praktijk traag, en wordt de overheid er te veel door beschermd, aldus de Piratenpartij. De partij vindt verder dat de privacy van burgers gewaarborgd blijven en vertrouwelijke gegevens veiliger worden opgeslagen.

De Piratenpartij verwacht dat de verkiezingen zullen gaan draaien rond de thema's Gezondheidszorg, Europa en cultuur en wetenschap.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie