Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Paard moet terug in bosbouw’

Home

Bram Logger

Werkpaarden inzetten in de landbouw. Het lijkt nogal ouderwets, maar een Drontense landbouwschool gaat er weer les in geven.

Weg met de diesel slurpende bosbouwmachines en ronkende tractoren in het bos en op het platteland. Waar kan, moet het land weer ouderwets met paarden worden bewerkt.

Dat vinden ze bij de Warmonderhof in Dronten, een school voor biologisch dynamische landbouw. De opleiding geeft leerlingen sinds dit schooljaar weer les in land- en bosbouw met werkpaarden. „Paarden zijn CO2-neutraal en planten zichzelf voort. Ook verdrukken ze de bodem waarop ze werken niet, in tegenstelling tot zware machines”, zegt Arie Huisman, die de lessen verzorgt.

Gied Donkers, coördinator Praktijk bij de Warmonderhof, benadrukt dat de school niet terug wil naar de Middeleeuwen. „Het gaat om moderne paardentractie. Daarbij kunnen nog steeds moderne landbouwmachines gebruikt worden, alleen worden die dan getrokken door paarden.”

Is dat rendabel? „Als je efficiëntie niet alleen uitdrukt in geld, maar ook in gezondheid en CO2-uitstoot, kan werken met paarden op bepaalde bodemtypen zeker voordeliger zijn”, zegt Donkers.

Docent Huisman, voorheen koetsier bij het koninklijk staldepartement en nu houtsleper van beroep, pleit al langer voor meer gebruik van paarden bij bos- en landbouw.

„Het lijkt misschien ouderwets, maar dat leken windmolens ook. De stap terug in de tijd zou ook weleens een stap de toekomst in kunnen zijn.”

Huisman diende al eens een subsidieverzoek in bij innovatieplatform SenterNovem. Het woord paard verving hij consequent door machine. „Een piekvermogen van 23 pk, makkelijk te koppelen en volledig CO2-neutraal”, zo omschreef Huisman zijn uitvinding. Bijna leverde het hem acht ton subsidie op. Totdat deskundigen kwamen kijken en constateerden dat Huismans machine een doodgewoon paard bleek te zijn.

„Toch zijn er mogelijkheden te over”, meent Huisman. „Niet alleen op het land of in het bos. Ook postbezorging in binnensteden kan bijvoorbeeld prima per paard.”

Vorige week experimenteerde Natuurmonumenten met het gebruik van Nederlandse trekpaarden bij het verslepen van boomstammen op landgoed Einde Gooi bij Hilversum. „Het hout gebruiken we voor het opknappen van een boerderij”, zegt Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten.

„We zijn altijd op zoek naar manieren om klussen als het verslepen van hout zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dit beviel goed, al is het wel arbeidsintensief. Het waren nu twintig gekapte bomen, bij grotere klussen wordt het wel onhandig.”

Om die reden ziet Staatsbosbeheer niets in het gebruik van paarden bij het bosonderhoud.

„Voor grote percelen bos is het niet efficiënt”, licht woordvoerster Joke Bijl toe. „Werken met paarden betekent ook dat je de bomen handmatig moet omzagen. Dan krijg je te maken met arbo-wetgeving. Wij gebruiken grote machines op rupsbanden. Die zijn veel sneller klaar, zodat je de rust in het bos minder lang verstoort.”

Lees verder na de advertentie
(Trouw)Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie