Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Oud-president Brazilië toch niet omgebracht'

Home

Juscelino Kubitschek in 1956. © ANP

De voormalige Braziliaanse president Juscelino Kubitschek, die in 1976 overleed, is vermoedelijk toch niet vermoord. Volgens onderzoekers stierf de politicus door een verkeersongeval, berichtte de BBC.

Een onderzoekscommissie onthulde vorig jaar nog dat de populaire politicus was omgekomen door een aanslag. Er zouden aanwijzingen zijn geweest dat het toenmalige militaire regime betrokken was bij de dood van Kubitschek.

Een nieuwe onderzoekscommissie liet dinsdag weten die bevindingen niet te kunnen bevestigen. Tijdens een twee jaar durend onderzoek zou geen bewijs zijn opgedoken dat het militaire regime achter het fatale ongeval zat.

Al tientallen jaren geruchten
Het is nog onduidelijk waarom de twee commissies tot afwijkende conclusies kwamen. In Brazilië doen al tientallen jaren geruchten de ronde dat 'JK' is omgebracht.

Kubitschek en zijn chauffeur kwamen destijds om het leven door een verkeersongeval op de weg tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo.

Juscelino Kubitschek heeft een aantal opvallende wapenfeiten op zijn naam staan. Tijdens zijn presidentschap (1956-1961) liet hij Rio de Janeiro als hoofdstad vervangen door de stad Brasilia.

Deel dit artikel