Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Oppassen voor sigaar uit eigen doos'

Home

INTERVIEW | LAURA VAN BAARS

Voorzitter MKB-Nederland Hans Biesheuvel over versoepeling van het ontslagrecht

Hoewel de versoepeling van het ontslagrecht moet zorgen voor meer banen, denken de mkb'ers dat zij juist voorzichtiger worden bij het aannemen van personeel.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1096 ondernemers door MKB-platform BusinessCompleet.nl. Van de kleine en middelgrote ondernemers zegt 70 procent voorzichtiger te worden.

In het Lente-akkoord is het ontslagrecht aanzienlijk verzwakt: er hoeft geen ontslagvergoeding meer te worden betaald, en of het ontslag terecht is, wordt niet meer getoetst door een kantonrechter of het UWV. Tegenover die voordelen staat dat werkgevers bij ontslag drie tot zes maanden een WW-uitkering moeten uitbetalen. Ook moeten zij een budget van maximaal een half jaarsalaris ter beschikking stellen om ontslagen personeel aan een nieuwe baan te helpen.

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, begrijpt de zorgen van zijn achterban over de laatste maatregelen heel goed. "Wat gepresenteerd wordt als een verbetering, zou zomaar een sigaar uit eigen doos kunnen worden."

Het scheelt toch veel geld dat mkb'ers straks geen ontslagvergoeding hoeven te betalen?
"Dit is niet de sector waar topsalarissen verdiend worden. Mkb'ers hebben gemiddeld zes tot zeven man in dienst. Ze zijn vaak erg vergroeid met hun personeel en nemen niet zomaar afscheid van hen. Dat gebeurt vooral als er bedrijfseconomische redenen voor zijn. Dan verleent het UWV een vergunning, en hoeft geen ontslagvergoeding te worden betaald. Wat ons betreft is de ontslagvergoeding nooit een van de grootste problemen geweest."

En nu vreest u zelfs meer kosten te moeten maken?
"De WW moet de eerste drie maanden tot een half jaar door de werkgever betaald worden. Nu komt de WW-uitkering nog uit een fonds waar ook de werknemers geld in storten. Ik vind dat, zeker bij bedrijven met minder dan twintig werknemers, dat eigen risico nog steeds door beide partijen gedragen moet worden. In ieder geval moet dat minimum van drie maanden geschrapt worden. Als de werkgever, zelfs als personeel kort in dienst is, die periode de volledige WW moet betalen, denkt hij wel drie keer na voor hij iemand in vaste dienst neemt. Voor flexwerkers kan er natuurlijk al helemaal geen sprake zijn van deze verplichting."

Hoe schat u de kans in dat mkb'ers ontslagen personeel aan nieuw werk kunnen helpen? In het onderzoek denkt de helft van de mkb'ers weinig tot niets te kunnen regelen.
"Het is in deze economische tijden erg moeilijk. Maar ik vind wel dat werkgevers daarvoor hun best moeten doen. Ze kunnen daarin echt wat betekenen. Al zouden er in Nederland wel meer faciliteiten moeten komen voor begeleiding van werk naar werk."

Had u liever gezien dat in plaats van het ontslagrecht de loondoorbetaling bij ziekte van twee jaar wordt aangepakt?
"Zo zou ik het niet willen stellen. Maar inderdaad, als wij ouderen en arbeidsgehandicapten in dienst moeten nemen, zou het wel helpen als die plicht versoepeld werd."Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie