Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Oost-Europese zege' Jolande Sap

Home

Romana Abels

Jolande Sap met op de achtergrond Tofik Dibi. © anp

Een doodvermoeide Tofik Dibi, tot gisteren kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, wist het eigenlijk al. Hij had maar één speech voorbereid: die waarin hij Jolande Sap feliciteert met haar overwinning. Terecht, bleek toen de uitslag bekend werd: bijna zeven op de acht leden stemden Sap. "Gefeliciteerd met deze bijna Oost-Europese overwinning", zei Dibi gisteren tot Sap. "Je hebt een stevig mandaat van de leden."

De afgelopen weken heeft Dibi hard gevochten om lijsttrekker van zijn partij te mogen zijn, maar zijn boodschap vond weinig gehoor. Dibi vindt het huidige GroenLinks te veel op besturen gericht. Hij wilde een partij waarin 'de verbeelding aan de macht' zou zijn. De leden voelen meer voor Sap, die staat voor 'een realistische groene en sociale politiek' en GroenLinks 'een ideeënpartij met invloed' noemt.

Dibi blijft beschikbaar als kandidaat-Kamerlid. Nu hij de eerste plek niet heeft kunnen behalen, ligt zijn ambitie bij de tweede. Of hij daar inderdaad terechtkomt, is nog onduidelijk. "Mij past enige bescheidenheid", zet Dibi, die niet weet of het congres op 30 juni hem die plaats gunt. "Ik ben zeker teleurgesteld", zegt hij, maar hij heeft toch geen spijt van zijn kandidatuur. "Ik wilde aantonen dat je vanuit een achterstand ook iets kunt bereiken", zegt hij. Volgens hem heeft zijn besluit om zich te kandideren de partij geen schade berokkend. "We stonden in de peilingen al langer op verlies."

Dibi kijkt terug op "mooie en intense weken waarin af en toe harde woorden vielen, maar dat hoort bij een democratie". Vanaf nu, zegt Dibi, is hij weer dienstbaar aan de partij. Die lijkt het Dibi niet meer kwalijk te nemen dat hij met zijn kandidatuur de juichstemming over het door Sap gesloten Lente-akkoord versjteerde. "Tofik heeft zijn nek uitgestoken en dat is natuurlijk hartstikke goed", zegt partijvoorzitter Heleen Weening. Lijsttrekker Sap kijkt 'tevreden terug op de lijsttrekkersdebatten'.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie