Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Oorlog in Korea komt, de vraag is alleen wanneer'

Home

redactie

Links de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, rechts de Amerikaanse president Donald Trump. © ANP

De gezamenlijke luchtmachtoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de woede op de hals gehaald van het regime in Noord-Korea. Oorlog op het Koreaanse schiereiland is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea 'een voldongen feit'. 

"De resterende vraag is: wanneer zal de oorlog uitbreken?'" aldus een woordvoerder. Hij zei ook dat Noord-Korea geen oorlog wenst, maar die ook niet uit de weg gaat. En de VS zullen de prijs betalen als het geduld van Noord-Korea verkeerd wordt ingeschat.

Lees verder na de advertentie

Sinds deze maand zijn de VS en Zuid-Korea bezig aan een grote oefening, waar 12.000 manschappen en 230 vliegtuigen bij zijn betrokken. Het ministerie van buitenlandse zaken in Pyongyang zegt dat Noord-Korea dit soort grootschalige manoeuvres meer dan zat is. Daar komt bij dat allerlei hoge Amerikaanse ambtenaren, zoals onlangs directeur Mike Pompeo van de CIA, oorlogszuchtige taal uitslaan. 

Pompeo zei enkele dagen geleden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un geen idee heeft hoe de situatie in zijn eigen land en daarbuiten in elkaar steekt. Noord-Korea vat dat soort opmerkingen op als regelrechte provocaties, aldus een woordvoerder in Pyongyang.

Noord-Korea vuurde vorige week weer een ballistische raket af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

Ondanks de voortdurende spanningen tussen Noord-Korea en het westen, reisde VN-diplomaat Jeffrey Feltman af naar het communistische land. Helemaal kansloos is dat bezoek niet, zegt Remko Beuker, hoogleraar Korea-studies.

Eerder dit jaar dreigde de Amerikaanse president Donald Trump met 'vuur en woede'. Een oorlog tussen de twee landen lijkt steeds dichterbij te komen. Welke onsmakelijke scenario's zijn er?

Deel dit artikel