Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ook universiteiten gokken met derivaten'

Home

Redactie

Koningin Beatrix onthult aan de gevel van de Universiteit Leiden een bronzen reliefsculptuur die op symbolische wijze verbeeldt dat Willem van Oranje in 1575 de stad Leiden een universiteit schonk. © ANP

Universiteiten dreigen tientallen miljoenen euro's te verliezen doordat ze rentederivaten in bezit hebben. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Alleen al de Vrije Universiteit zou rentecontracten hebben afgesloten die voor 80 miljoen euro in het rood staan. De Universiteit Leiden verliest volgens de krant al 3 jaar lang ruim 1 miljoen euro per jaar op de de derivaten.

Ruim de helft van de Nederlandse universiteiten werkt met derivaten, meestal om de rente op bestaande leningen vast te zetten zodat ze zijn beschermd tegen een stijging van de rente. Maar de VU en Universiteit Leiden sloten rentederivaten af voor leningen die ze in de toekomst dachten aan te gaan. Dat is volgens de Inspectie van het Onderwijs niet toegestaan.

Het is niet voor het eerst dat semipublieke overheidsorganisaties fouten hebben gemaakt met het inschatten van de rentestand. Eerder dit jaar raakte woningcorporatie Vestia diep in de schulden door de aanschaf van derivaten. Deze risicovolle financiële producten hadden de woningstichting moeten verzekeren tegen rentestijgingen. Maar omdat de rente daalde in plaats van steeg, ging Vestia het schip in.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie