Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ook ouders inenten tegen kinkhoest'

Home

VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

Foto © ANP

Volwassenen die veel met baby's omgaan, moeten wellicht opnieuw tegen kinkhoest worden ingeënt. Dit om te voorkomen dat zij de kwetsbare zuigelingen besmetten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt de haalbaarheid van zo'n extra vaccinatie.

De meeste volwassenen zijn vroeger weliswaar zelf ingeënt, maar de bescherming houdt slechts beperkt aan. Volwassenen kunnen dus alsnog kinkhoest krijgen, meestal in milde vorm. Het gevaar bestaat dat zij een baby besmetten, soms met dodelijk gevolg. Om de drie à vier jaar heerst in Nederland een epidemie van kinkhoest; daarbij belanden 300 mensen in het ziekenhuis, de helft daarvan betreft zuigelingen. Sinds 2000 zijn drie baby's aan de ziekte overleden.

Juist in de eerste maanden zijn baby's kwetsbaar voor de aandoening, die tot heftig hoesten, zuurstoftekort en inwendige bloedingen kan leiden. Al twee maanden na hun geboorte krijgen ze de eerste prik tegen kinkhoest. Maar pas rond hun zesde maand, na diverse herhalingsprikken, zijn ze beschermd.

Zuigelingen zouden de vroegste periode veiliger doorkomen als hun omgeving optimaal was ingeënt, redeneert het RIVM. Door het aanvullend inenten van ouders, crècheleidsters, medewerkers van consultatiebureaus en anderen die nauw met baby's in contact staan, zou een beschermende ring ontstaan.

"Er loopt onderzoek naar de haalbaarheid, de kosteneffectiviteit en de acceptatie van de ringvaccinatie bij de doelgroep", zegt RIVM-arts Marina Conyn. Een alternatieve optie is het inenten van vrouwen tijdens de zwangerschap, zodat de baby alvast wat antistoffen van de moeder meekrijgt.

Aanleiding voor de extra preventie is de onverwachte opmars die kinkhoest halverwege de jaren negentig maakte. De bacterie is sinds de jaren vijftig licht veranderd, waardoor het vaccin er minder bescherming tegen biedt. De beste oplossing, beaamt Conyn, zou zijn om het verouderde vaccin aan te passen. Maar dat zou nog jaren van ontwikkeling en onderzoek vergen.

De Gezondheidsraad, die de overheid in dit soort kwesties wetenschappelijk adviseert, komt binnen een jaar met een rapport.

Deel dit artikel