Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ook Nederland zou een sharia-raad moeten krijgen'

Home

Redactie

Haitham Al-Haddad komt aan op Schiphol, in februari. © ANP

Nederland zou een eigen sharia-raad moeten krijgen, om te bemiddelen in familiekwesties en met de bevoegdheid om islamitische huwelijken te ontbinden. Daarvoor pleit een lid van de sharia-raad in Londen, islamgeleerde Haitham Al-Haddad.

Elk jaar komen ongeveer 20 vrouwen naar Londen voor advies van de raad, zegt Al-Haddad tegen de NOS vandaag. Volgens het raadslid is zijn Londense raad niet in staat om te bemiddelen in kwesties voor moslima's uit Nederland, omdat de raad de Nederlandse moslimgemeenschap niet kent.

Al-Haddad denkt dat het door het Nederlandse politieke klimaat niet mogelijk is om nu een sharia-raad zoals in Londen te beginnen, maar hij vindt het de plicht van de Nederlandse overheid om voor haar onderdanen te zorgen.

De sharia-raad, die handelt naar de letter van de islamitische wetgeving sharia, zou bijvoorbeeld religieuze huwelijken kunnen ontbinden. Organisaties als Femmes for Freedom bestrijden juist dat een sharia-raad dat zou kunnen, omdat de man altijd toestemming moet geven voordat een huwelijk beëindigd kan worden. Ook PvdA-Kamerlid Kadjira Arib zegt tegen de NOS absoluut geen voorstander te zijn van de invoering van een sharia-raad.

Bezoek
Al-Haddad is overigens niet onomstreden in Nederland: in februari van dit jaar zou hij komen spreken op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De universiteit annuleerde die bijeenkomst, nadat een Kamermeerderheid had opgeroepen hem het land niet in te laten omdat Al-Haddad haatzaaiende uitspraken over Joden zou hebben gedaan. Al-Haddad kwam toch, en ging in debat over de positie van vrouwen in de islam in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie