Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ook Microsoft slaat stiekem locatiegegevens telefoons op'

Home

Heleen van Lier

Telefoons met Windows Phone 7. © AFP

Apple ligt al langer onder vuur vanwege het verzamelen en opslaan van locatiegegevens van iPad- en iPhone-gebruikers, maar nu wordt rivaal Microsoft ervan beschuldigd stilletjes precies hetzelfde te doen.

Dit meldt TechCrunch.

In een rechtzaak in Seattle wordt Microsoft ten laste gelegd gps-gegevens op te slaan van telefoons die op Windows Phone 7 draaien. Zelfs als de gebruikers hun locatiegegevens bewust uit hebben gezet, slaat Microsoft volgens de aanklagers de gegevens op. Dit gebeurt via de camera-applicatie op de telefoons.

Als de camera voor het eerst wordt gebruikt, krijgt de gebruiker een melding met de vraag of ze toestaan dat het apparaat hun locatiegegevens gebruikt. Ook als de gebruiker zegt dit niet te willen, worden locatiegegevens verzameld.

In april maakte Apple al bekend dit te doen. Hierop spanden bijna 27.000 Zuid-Koreaanse iPhone-gebruikers een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant, vanwege vermeende inbreuk op de privacy bij het verzamelen van locatiegegevens. Zij eisen meer dan 17 miljoen euro aan compensatie 'voor de emotionele schade die hen is toegebracht bij het illegaal verzamelen van locatiegegevens'.

Ook Google heeft zich schuldig gemaakt aan het verzamelen van communicatiegegevens, maar hierbij ging het om gegevens over wifi-netwerken, ten behoeve van de locatiebepaling van opnames voor Google Street View. De unieke nummers van de beveiligde en onbeveiligde wifi-routers werden door Google binnengehaald. Google heeft de gegevens inmiddels verwijderd.

Deel dit artikel