Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ook akkoord over nullijn en ontslagrecht'

Home

Redactie

Hans Biesheuvel van MKB Nederland (L), FNV-voorzitter Ton Heerts (M) en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes (R) tijdens de start van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, op 15 maart. © anp

De versoepeling van het ontslagrecht wordt uitgesteld tot de economische crisis voorbij is en de nullijn in de zorg is van de baan. Dat lijken de sociale partners te zijn overeengekomen. Een sociaal akkoord wordt volgende week, maar mogelijk nog voor het weekend verwacht.

Eerder al schreef de Volkskrant dat vakbondsbaas Ton Heerts en werkgeversvoorman Bernard Wientjes een principeakkoord sloten over de WW.

De geplande versoepeling van het ontslagrecht wordt in verband met de hoge werkloosheid uitgesteld tot een datum die in het sociaal akkoord wordt opgenomen. Welke datum is nog niet bekend. Dat meldt persbureau ANP. Ook worden maatregelen verwacht die de uitwassen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt moeten bestrijden.

Verder is het plan van het kabinet om geen loonsverhoging te geven aan medewerkers in de zorg (de nullijn) van tafel, zo meldden bronnen rondom het sociaal overleg aan de NOS.

Ook de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen gaat van tafel. De werkgevers waren hier fel tegen. Er wordt nu gewerkt aan vrijwillige afspraken over het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten.

3 procent
Tot slot kan het kabinet ook nog druk van de sociale partners verwachten om volgend jaar minder te bezuinigen. De vakbeweging wil dit graag en ook voor de werkgevers is de Europese norm van 3 procent begrotingstekort niet heilig. Begin maart presenteerde het kabinet een aanvullend bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro om wel aan de norm te voldoen. Onderdeel van dat pakket was een vrijwillige nullijn in de zorg. Die maatregel wordt nu dus afgewezen door de sociale partners.

Een sociaal akkoord is belangrijk voor het kabinet. Het wordt dan veel gemakkelijker steun te krijgen bij de oppositie voor het beleid. Dat is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel