Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Ons probleem is gebrek aan remming, niet het kapitalisme'

Home

Robin de Wever

© Thinkstock

Kapitalisme is niet immoreel, het is amoreel. De economische machine doet wat we van haar vragen, vindt blogger Tim Montgomerie. Onze grootste fout was het afdanken van kerk, vereniging en gezin.

Hoogwaardige technologie, voedselvrijheid, en een grote mobiliteit - het zijn kapitalitische zegeningen. Toch danken we ze niet enkel aan een ideologie, schrijft Montgomerie op de website van The Guardian.

Kapitalisme brengt nieuwe uitvindingen als overheden en consumenten daar om vragen. 'En als we geen rem inbouwen, blíjft het nieuwe zaken uitvinden'.

De remmen komen volgens hem uit twee hoeken: die van de politiek en de cultuur. Instemmend citeert hij de katholieke theoloog Michael Novak, die wees op het belang van het maatschappelijk middenveld. Aandacht voor sociale plichten, eerlijkheid, hard werken; het zijn de kerk- en gezinswaarden die ons in het gareel houden.

Schulden
Juist daar zou het ons nu aan ontbreken. 'Het gezin, de kerk, de plaatselijke school, de vakbond - de zaken die niet bestuurd worden door commercie of de overheid - zijn in het westen verschrompeld.' Die culturele sfeer houdt ons in balans, vindt Montgomerie. Ze voorkomt dat we ons in diepe schulden storten om dingen te kopen die ons toch niet gelukkiger maken.

'We zijn beland in een vicieuze cirkel waarin zowel de overheid als het kapitalisme aan die culturele sfeer knaagt.' De grote vraag van dit moment: 'Hoe kunnen we zeker weten dat volwassen burgers van de toekomst zich aan hun woord houden en niet stelen als de toezichthouder, politieagent of bewakingscamera even niet kijkt?'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie