Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

'Onnodige dure technologie in ziekenhuizen door marktwerking'

home

Redactie

© Altijd Wat

In de Nederlandse ziekenhuizen worden vele miljoenen euro's verspild aan onnodige en peperdure technologie. Dat is het gevolg van de marktwerking in de zorg.

Dat zeiden bestuursvoorzitter Anton Westerlaken van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Marcel Levi van het AMC in Amsterdam vanavond in het NCRV-programma 'Altijd Wat'. Volgens de twee grootste ziekenhuizen van Nederland is er in de strijd om de patiënt een technologische wedloop ontstaan.

Verspilling
Volgens 'Altijd Wat' zijn er in Nederland bijvoorbeeld slechts negen PET-scans nodig, terwijl er nu in totaal 44 gestationeerd zijn. Per stuk kosten die apparaten ongeveer 3 miljoen euro, waardoor de 'verspilling' op zou lopen tot meer dan 100 miljoen.

Ook staan er in Nederland veel 'dure en onnodige' lichaamsscans en operatierobots. 'Het is gewoon een luxe ding dat heel erg duur is, wel een beetje fancy. Het staat leuk in de lokale krant, dat het ziekenhuis in de buurt ook zo'n robot heeft. Maar het is echt niet beter. Het kost bakken met geld. Dus dit is ook verspilling', aldus Levi.

Westerlaken en Levi pleiten in plaats van marktwerking en concurrentie voor specialisatie en samenwerking. Westerlaken:  'Als dat een beetje minder marktwerking oplevert: het zij zo.'

Lees verder na de advertentie

Altijd Wat

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.