Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Onder jongeren zijn Kanye en Jay-Z de invloedrijkste predikers'

Home

Robin de Wever

Jay-Z tijdens een optreden in Zwitserland. © EPA

Van de traditionele kerken trekken ze zich weinig aan. Jongeren zoeken hun spirituele inspiratie elders, meent religiewetenschapper Monica R. Miller. Is geloof in hiphop echt een religie?

Ze kreeg opmerkelijk vaak hetzelfde antwoord, vertelde Miller deze week op de nieuws- en opiniesite Huffington Post. Voor een onderzoek naar de geloofsovertuigingen van tieners en jongvolwassenen ging ze de afgelopen jaren meermaals de straat op en vroeg ze haar onderzoekssubjecten waar zij hun zingeving en vandaan halen.

Georganiseerde religie scoorde laag - net als in veel vergelijkbare onderzoeken. Muziek (vaak hiphop) bleek voor velen te fungeren als alternatief. Erg vastomlijnd is hun geloof niet. Het heeft een 'erg humanistisch' karakter, ontdekte ze. 'Je gelooft niet in de overheid of in God, maar je gelooft dat jij en je vrienden je pijn en boosheid kunnen wegdansen. Daarvan krijg je nieuwe kracht. Het heeft een hoog new age-gehalte.'

'Al tien jaar geen inhoudelijke plaat meer gemaakt'
Heeft Miller gelijk - kan hiphop inderdaad een vorm van spiritualiteit zijn? En zo ja, mogen we rappers, zangers en muzikanten dan beschouwen als predikers? De Huffington Post liet Miller in een online televisie-uitzending de degens kruisen met vakgenoten en muziekkenners.

In de reactiekolom van de site krijgt Miller flink wat kritiek. Jay Z een prediker? 'Grappig', vindt een lezer. 'Hij heeft al tien jaar geen inhoudelijke plaat meer gemaakt. Hij heeft het nu vooral over geld, kleren, vrouwen en auto's.'

Lees verder na de advertentie
Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie