Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Onafhankelijkheid van Independer is betrekkelijk'

Home

Van onze verslaggever

amsterdam – Verkoopt Independer, de vergelijkingssite voor zorgverzekeringen, onder het mom van ’onafhankelijkheid’ gekleurde adviezen?

Verschillende zorgverzekeraars zeiden deze week van wel. Het zijn verzekeraars als CZ en Achmea, die Independer geen vergoeding willen geven voor iedere polis die via deze site wordt afgesloten, bijvoorbeeld omdat ze de provisie te hoog vinden.

Wie op Independer zoekt naar de beste zorgverzekeraar voor zijn of haar situatie, krijgt een lijst met alle mogelijkheden. Je kunt echter alleen direct doorklikken naar verzekeraars die een contract met de site hebben afgesloten. Independer, een site die vaak in de media verschijnt – zoals bij het populaire Tros-televisieprogramma Radar – vindt dat dit verschil de onafhankelijkheid niet in gevaar brengt. Wie toch bij een andere zorgverzekeraar een polis wil afsluiten, kan immers zelf rechtstreeks naar de site van die verzekeraar gaan. Bovendien meldt Independer op de eigen site dat het wordt betaald per afgesloten polis – zij het dat de consument even moet doorzoeken om deze informatie te vinden.

„Mijn indruk is dat Independer moeite doet om een eerlijke vergelijking van de zorgverzekeraars op te stellen. Om direct te zeggen dat de site niet onafhankelijk is, gaat mij te ver”, zegt Olga Damman van het instituut EMGO voor gezondheidsonderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek naar de inzichtelijkheid van dit soort sites.

Damman maakt wel een kanttekening. „In de praktijk valt toch te verwachten dat bezoekers van de site eerder zullen uitkomen bij de zorgverzekeraars naar wie ze rechtstreeks kunnen doorklikken. Want de consument wil snel resultaat.” 

Als Independer in een top-3 van adviezen op de tweede plaats een zorgverzekeraar plaatst waarnaar men niet kan doorklikken, is volgens Damman de kans groot dat de consument alleen de nummers één en drie bekijkt. „Het is logisch dat Independer toch aan zijn geld moet komen”, zegt Damman.

De Consumentenbond, die ook lijstjes opstelt, haalt haar inkomsten uit contributies. Beide organisaties hebben het voordeel dat ze een duidelijk advies geven, zegt Damman. „Er is ook nog de site Kiesbeter.nl, voortgekomen uit de overheid. Die wil vooral veel informatie geven zodat mensen zelf kunnen kiezen. Maar de meeste consumenten doen dat niet, zo blijkt.”


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel