Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

(ON)KRUIDEN Maltese vissoep

Home

HERMY BROUWER

Je tong moet in een krul bij het uitspreken van receptennamen als Pixxispad Mixwi (gegrilde zwaardvis) of Qaqo Mimli (gevulde artichokken). Maar dat maakt de Maltese keuken des te aparter. Het is op Malta niet makkelijk om de traditionele keuken te leren kennen, want in de restaurants heeft men zich op Europese gasten ingesteld. Jammer, want de eigen kookkunst heeft heel wat te bieden. Vooral de combinatie van kruiden vond ik interessant, zoals majoraan en munt in de volgende vissoep.

De naam Aljotta is tenminste uit te spreken en duidt op een flinke hoeveelheid aljo = knoflook die wordt verwerkt. Volgens het ene Maltese kookboek moeten dat 10 teentjes worden maar ergens anders kwam ik deze vissoep tegen met slechts 1 teentje.

Zelf heb ik het bij 2 grote tenen gelaten en dat was, wat ons betreft, voldoende. Het wordt een goed gevulde vissoep die best als maaltijdsoep geserveerd kan worden.

1 kg vis (diverse soorten, zie tip) 2 flinke uien 100 gram ongekookte snelkookrijst 2 knoflooktenen (meer kan ook) 3 eetlepels olijfolie 1 laurierblad 1/2 bosje munt 1/2 bosje majoraan 250 gram tomaten tomatenpuree 1 citroen

Eerst wordt de toqlija, een geurige tomatensaus bereid. Gesnipperde uien in olijfolie op matig vuur glazig fruiten, dan de geschilde en in stukken gesneden tomaten en uitgeperste knoflooktenen toevoegen. Kopje lauwwarm water en 1 eetlepel tomatenpuree, munt en majoraanblaadjes erbij en 10 minuten laten sudderen. Dan de vis in een grote soeppan leggen, saus erover, royaal met water bedekken, wat zout erbij, aan de kook brengen en 1/2 uur laten doorkoken. Dan de vis uit de pan halen, ontdoen van graten en vel, in stukken breken en weer aan het vocht toevoegen. Samen met de rijst een kwartier koken tot de rijst gaar is. Opdienen met parten citroen en stokbrood.

Tip De goedkope vissoorten die bij ons op de markt verkrijgbaar zijn, zoals wijting, rode poon en schelvis, lenen zich goed voor deze vissoep. Er kunnen, om het echt mediterraan te maken wat inktvisringen en/of scampi aan worden toegevoegd.

Deel dit artikel