Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Obama-concurrent Perry dringt christelijk geloof op'

Home

Robin de Wever

Rick Perry bidt tijdens het religieuze evenement 'The Response' in Houston. © reuters

Hij is zwaar orthodox, mokken critici. Een deel van zijn vriendenclub is omstreden. Bovendien doet hij de scheiding van kerk en staat geweld aan. Donderdag stelde Republikein Rick Perry zich kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. De 'christelijke' concurrent van Obama is omstreden.

Amerika moet Jezus aanroepen. In deze crisistijd is Hij onze gids, schreef de Texaanse gouverneur Rick Perry in een open uitnodiging voor een door hem georganiseerde bidstond, 'The Response'.

Tijdens het stadionevenement in Houston riep hij zijn volk op 'te vasten en te bidden zoals Jezus deed'.

Aan goede bedoelingen waarschijnlijk geen gebrek, maar het politiek-religieuze evenement riep heftige reacties op. 'Dit is door de overheid gesponsorde evangelisatie', protesteerde voorganger Barry Lynn. Als voorzitter van een organisatie voor de scheiding van kerk en staat organiseerde hij een contra-evenement.

Bekeren
Perry's evenement had volgens Lynn als doel 'mensen te winnen voor specifieke religieuze overtuigingen. De sponsors laten niet-christenen enkel binnen om ze over Jezus te vertellen en ze te bekeren.'

Donderdag maakte Perry bekend mee te doen in de strijd voor het Witte Huis. Analisten dichten hem een goede kans toe. Met zijn combinatie van sociaal-conservatieve politiek en religieus conservatisme wil hij de christelijke Republikeinse kiezers aanspreken.

De evangelicaal oogstte al eerder kritiek voor zijn omgang met religie. In april riep hij drie dagen uit tot 'bidstond voor regen'. De staat werd toen geplaagd door ernstige droogte.

Nazi's
Ook de mede-organisatoren van het 'Response'-evenement zijn omstreden. Eén van hen, een voorzitter van een christelijke organisatie, noemde activisten voor homorechten 'nazi's'.

Een betrokken televisiedominee insinueerde eens dat God Hitler gebruikte om de staat Israël te kunnen stichten. En Mike Bickle, voorganger van een grote kerk in Kansas, noemde Oprah Winfrey laatst een profeet van de antichrist.

John McCain, de vorige Obama-opponent, distantieerde zich destijds van de controversiële supporters. Perry heeft dat (nog) niet gedaan.

Deel dit artikel