Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nooit bewezen dat deze zorg werkt'

Home

REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

"Alternatieve zorg als acupuntuur en homeopathie is juist niet opgenomen in de richtlijnen van artsen omdat de werking nooit is bewezen", zegt Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Nieuwe onderzoeken naar 'bewezen effectieve alternatieve zorg', zoals onderzoeksorganisatie ZonMw en een aantal medici gisteren voorstelden, ziet zij niet zitten.

In haar eigen vak, de anesthesiologie oftewel pijnbestrijding, hoort De Jong vaak dat acupunctuur - de Chinese methode met de naaldjes - zorgt voor minder pijn en minder pijnstillers. "Onderzoeken die dat zouden aantonen, zijn niet goed opgezet. Natuurlijk is het heel fijn als mensen na acupunctuur zeggen dat ze zich prettiger voelen. Maar het is op z'n hoogst een placebo-effect."

Ook het argument dat artsen beter moeten gaan controleren wat mensen aan alternatieve zelfzorg doen, kan De Jong niet bekoren. "Een goede arts doet dat allang. Ik vraag mensen echt wel of ze kruidenpreparaten slikken of andere dingen nemen die de werking van medicijnen ernstig kunnen verstoren." De Jong werkt als pijnbestrijder in een tandartskliniek. "De moeder die onlangs met haar kind binnenkwam en die van een alternatieve zorgverlener het advies had gekregen om een kies te laten trekken zonder verdoving maar wel met kaarsjes en een homeopatisch middeltje, heb ik dat toch maar uit het hoofd gepraat."

Deel dit artikel