Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nieuwe protestantse liedboek spreekt jongeren niet aan'

Home

Robin de Wever

© thinkstock

De nieuwe zangbundel voor protestantse kerken is nog niet op de markt of er klinkt al scherpe kritiek. Jongeren en ook andere gemeenteleden komen niet aan hun trekken, vindt een deel van de achterban. De critici komen met een aanvulling - of zelfs een eigen bundel.

Het Liedboek, dat in mei verschijnt, moet het 40 jaar oude Liedboek voor de Kerken gaan vervangen. De psalmen en gezangen uit die bundel behoren nu in veel protestantse kerken tot het standaardrepertoire.

De nieuwe uitgave moet kerken minder afhankelijk maken van orgelbegeleiding en brengt onder meer werk van Huub Oosterhuis en muziek uit de traditie van de oecumenische gemeenschap Taizé. Die genres krijgen in de oude bundel weinig tot geen ruimte.

De selectie levert echter geen 'bundel voor de toekomst' op, kritiseert directeur Hans Maat van het Evangelisch Werkverband maandag in het Nederlands Dagblad. Het Werkverband vertegenwoordigt de evangelische stroming binnen de Protestantse Kerk in Nederland (het grootste protestantse genootschap).

'Vooral een bundel voor professors liturgiek'
Voor jongeren valt er volgens Maat nog steeds weinig te halen. De lijst van auteurs wordt volgens hem gedomineerd door poëten als Huub Oosterhuis en Willem Barnard. Maat: 'Dit moest een bundel zijn voor gewone gemeenteleden. Niet voor een professor liturgiek.' Het Evangelisch Werkverband komt later dit jaar met een aanvulling of een eigen bundel.

Vooral evangelicaal repertoire is slecht vertegenwoordigd. 'Er staan maar een paar Opwekkingsliederen en worshipliederen in', vindt Maat. 'Terwijl protestantse jongeren en ook jongeren in de gereformeerd-vrijgemaakte kerken het liefst die liederen zingen.' Laatstgenoemd kerkverband erkent dat het nieuwe liedboek 'jongeren weinig zal aanspreken'. Ook de Nederlands Gereformeerde Kerken, een kleiner verband vindt dat het wel 'vernieuwender en evangelicaler' had gekund.

Volgens directeur Maat van het Evangelisch Werkverband, die zelf ook bijdroeg aan de totstandkoming van het boek, heeft de nieuwe bundel nog te duidelijk wortels in 'de liedboekcultuur'. 'Daardoor miste de werkgroep gevoel voor een grote groep in de kerk; ik schat meer dan een half miljoen leden'.

Lees verder na de advertentie

 
Er staan maar een paar Opwekkingsliederen en worshipliederen in. Terwijl veel protestantse jongeren het liefst die liederen zingen
Directeur Hans Maat van het Evangelisch Werkverband. Maat droeg ook bij aan de totstandkoming van het nieuwe liedboek

Deel dit artikel