Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Niets mis met twee biertjes op zaterdag als je 16 bent'

Home

Jurre Plantinga

VVD en PvdA willen dat de minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol naar 18 jaar gaat, hun jongerenpartijen niet. © ANP XTRA

De JOVD en de JS, de jongerenorganisaties van respectievelijk de VVD en de PvdA, keren zich tegen het voorstel om de alcoholleeftijd te verhogen van 16 naar 18 jaar. De jongeren roepen hun moederpartijen op om niet akkoord te gaan met de 'onnodige en ineffectieve maatregel'.

De voorgestelde maatregel is volgens de JOVD en de JS pure symboolpolitiek, zo laten ze in een gezamenlijke verklaring weten. "We zien nu dat het al bijna niet mogelijk is om de leeftijdsgrens van 16 jaar te handhaven. Een verhoging van deze grens naar 18 jaar zal dus inde praktijk geen zoden aan de dijk zetten," aldus JOVD-voorzitter Jarico Vos.

Volgens Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten, zijn jongeren van 16 jaar zijn "oud en wijs genoeg om geleidelijk zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag". Geenen: "Er is niets mis met twee biertjes op zaterdag als je 16 bent."

De jonge liberalen en socialisten zien niets in de voorgestelde plannen en roepen daarom VVD en PvdA op tegen de maatregel te stemmen. "Het is belangrijk dat de regeringspartijen laten zien dat ze oog voor de realiteit hebben en daarnaast niet doen aan zinloze betutteling," stellen beide voorzitters.

De kans dat de jongerenpartijen iets met hun oproep bereiken, is gering: het voornemen om de leeftijdsgrens te verhogen is opgenomen in het regeerakkoord - een 'uitruiloverwinning' voor de PvdA. De sociaaldemocraten zijn samen met ChristenUnie, SGP en CDA de indieners van het wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de minimum leeftijd voor het drinken van alcohol omhoog gaat. Het voorstel wordt dinsdag in de Kamer behandeld.

In het regeerakkoord staat niet vermeld wanneer de leeftijdsgrens omhoog moet gaan. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zei eerder al te hopen dat dat vanaf 1 juli van dit jaar is, maar regeringspartij VVD pleit er juist voor om de leeftijdsverhoging pas over 2 jaar in te laten gaan. Volgens de liberalen is die tijd nodig om een uitgebreide voorlichtingscampagne te voeren en gemeenten zich goed op de handhaving te laten voorbereiden. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens liet dinsdag tijdens het debat weten daar niets in te zien: "Elke maand die we hiermee wachten is er een te veel."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel