Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Niet blijven hangen in discussie over Kunduzmissie'

Home

Teun Lagas en George Marlet

Kolonel Smits: 'Politie moet dienaar bevolking worden.' © Eva Klijn

De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz ontwikkelt zich op alle fronten positief, zegt kolonel Ron Smits zonder reserve. "Iedereen richt zich op de vraag of onze agenten wel of niet mogen vechten. Als in Nederland de politie in actie komt, wordt gezegd dat de politie heeft ingegrepen. En in Afghanistan heet dat dan vechten. Het is jammer dat we in die discussie blijven hangen, want tegelijk gebeuren er veel goede dingen."

Ron Smits (46) heeft viereneenhalve maand leiding gegeven aan de eerste Politietrainingsgroep in Kunduz. De basis- en vervolgopleiding draaien volgens hem goed, net als het in de praktijk begeleiden van politiemensen in Kunduz-stad en het versterken van de justitieketen. "Nederland heeft een heel goede keuze gemaakt door zo breed in te zetten. Geen ander land doet dat in Afghanistan."

Voortgang van de missie
De Tweede Kamer bespreekt vandaag de voortgang van de missie. Die mocht pas beginnen na door GroenLinks en Christenunie afgedwongen toezeggingen dat Afghaanse agenten die door Nederlandse trainers zijn opgeleid, niet worden ingezet voor gevechtsacties. De eerste basisopleiding van acht weken is nog niet afgerond, dus is het nog te vroeg om te beoordelen of aan deze voorwaarde is voldaan.

Voor kolonel Smits staat in elk geval vast dat de opleiding een gunstige invloed op de cursisten heeft. "Je hebt acht weken de tijd om ze in hun ideeën en in hun doen en laten te beïnvloeden. Dat is altijd beter dan een bepaalde categorie politiemensen niet op te leiden en ze gewoon los te laten."

Trainers zitten werkloos te wachten
Smits doelt op de kwestie of Nederlandse trainers ook agenten mogen opleiden die buiten Kunduz worden ingezet. Die zijn moeilijker in de gaten te houden dan hun collega's in Kunduz, voor wie een volgsysteem is opgezet. Maar nu zitten tien (van de twintig) Nederlandse trainers werkeloos in Nederland te wachten terwijl in Kunduz meer dan genoeg te doen is.

Begin volgend jaar gaat de capaciteit van het opleidingscentrum omhoog van 120 naar 528 plaatsen. "Het zou mooi zijn als Nederland wat ruimer om kan gaan met de toezeggingen van de regering aan de Tweede Kamer."

De start van de missie was lastig en soms stroef, maar inmiddels is de missie volgens kolonel Smits behoorlijk op stoom gekomen. De basistraining is opgezet in overleg met de cursisten, die graag meer willen weten over geïmproviseerde explosieven, EHBO en kaart lezen. "Wij zijn een van de eerste coalitielanden die naar de politiemensen luisteren. Dat is blijkbaar iets nieuws. Het heeft de onderlinge banden goedgedaan."

Afghaanse cultuur
De trainers en begeleiders houden rekening met de Afghaanse cultuur, maar proberen ook de werkwijze van politiemensen te veranderen.

"De politie in Kunduz treedt af en toe zeer onvriendelijk en hardhandig op. Mensen worden uit hun auto getrokken zonder dat dat nodig is. Daar besteden we in de opleiding aandacht aan. De politie moet zich meer opstellen als dienaar van de bevolking, anders zal die niet vertellen wat er in hun wijk aan de hand is. Kunduz-stad telt zo'n 90.000 inwoners. Die moeten positieve veranderingen zien."

Zin van de training
Voor het eerst sinds lang hebben politieagenten - samen met Nederlandse militairen - weer in Kunduz-stad patrouille gelopen. Een conferentie met wijkoudsten, burgemeesters en andere bestuurders beschouwt Smits als een van de andere successen. "De politiecommandant heeft in het openbaar gezegd dat hij meer contact met de bevolking wil en werk wil maken van de opleiding van lager personeel. Een heel goed signaal."

De missie ligt onder een politiek vergrootglas, maar daar zegt Smits weinig van te hebben gemerkt. "Vanuit Den Haag heb ik weinig aanwijzingen nodig gehad. En het ging ook nooit over de zin van de training of de waardering van de Afghanen. Die worden voor het eerst professioneel opgeleid. Zij zijn heel erg gemotiveerd om iets te leren."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie