Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nederland wist niet van CIA-gevangenissen'

Home

(Novum/AP) - Nederland wordt niet genoemd in de lijst van elf Europese landen die wisten dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geheime gevangenissen heeft gerund in Europa. De landen worden genoemd in een dinsdag vrijgegeven ontwerprapport van het Europarlement. Groot-Brittannië, Polen, Italië en Duitsland waren op de hoogte van de gevangenissen. Ook Zweden, Oostenrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Griekenland en Cyprus kenden het bestaan daarvan volgens de onderzoekscommissie.

Verder hebben belangrijke EU-functionarissen, zoals buitenlandcoördinator Javier Solana, volgens de onderzoekers verzuimd het achterste van hun tong te laten zien wat betreft de geheime gevangenissen en de ontvoeringen van terreurverdachten over landsgrenzen. Ook de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding bij de Europese Unie Gijs de Vries krijgt kritiek. Net als Solana zou hij zaken hebben verzwegen en ontkend in getuigenissen voor de onderzoekscommissie.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de CIA in Polen, zoals Human Rights Watch al eerder suggereerde, een tijdelijk detentiecentrum heeft geleid, concludeert het rapport. Het rapport roept de regeringen van de lidstaten op om eigen onderzoeken te starten en tikt de meeste regeringen op de vingers vanwege een gebrekkige bereidheid mee te werken aan het onderzoek van het Europarlement.

De Amerikaanse president George Bush erkende in september dat de CIA terreurverdachten heeft vastgehouden in gevangenissen in het buitenland, maar onthulde niet waar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dinsdagavond het rapport nog niet te kennen en wil er daarom niet op reageren.

Deel dit artikel