Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Nederland krijgt nog geen euro van Griekse lening terug'

Home

Marco Visser

Een Griek passeert een replica van de drachme in Athene. © reuters

Nederland en de andere Europese landen die geld hebben geleend aan Griekenland, zien daar niets meer van terug. Dat voorspelt hoofdeconoom bij de Amerikaanse bank Citigroup Willem Buiter vandaag op BNR.

"De enige crediteur van Griekenland die nog een redelijk kans maakt om het grootste deel van het geld terug te krijgen, is het IMF", zei Buiter. Griekenland is geld geleend toen het land failliet was, vervolgt hij. "Normaal gesproken had je dus de Griekse overheidsschuld moeten saneren voordat je ze nieuw geld gaf. Dat hebben we collectief niet gedaan, omdat we in de waan leefden -althans, onze leiders - dat het een liquiditeitscrisis (niet langer aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen, red) was in plaats van een solvabiliteitscrisis (onbalans tussen eigen en vreemd vermogen, red). Daar krijgen we nu de rekening voor."

Eerder deze week zei oud-DNB-president Nout Wellink al dat Nederland en de andere Europese landen een groot deel van de miljardenleningen aan Griekenland niet terugziet. Toch gaat minister van Financiën Jan Kees de Jager er nog altijd vanuit dat elke geleende euro terugkomt. "Waarschijnlijk moeten we wachten tot Duitsland erkent dat het geld weg is", zegt Buiter. "Ik verwacht dat de erkenning hiervan pas gebeurt als de schuld daadwerkelijk wordt omgezet in een ander soort schuld, die minder waarde heeft."

Gisteren sprak Jeroen Kremers, hoofd landenrisico van de Royal Bank of Scotland, de vrees uit dat de eurozone uit elkaar valt. Buiter deelt die angst niet. "De kosten van een scheiding zijn voor allen te hoog." Ook Griekenland ziet hij binnen de eurozone blijven. De kans dat de Grieken de eurozone toch moeten verlaten schat hij op 20 tot 25 procent.

Buiter liet blijken dat hij geen hoge dunk heeft van de huidige Europese politieke leiders. "Het Europees gebrek aan politiek leiderschap is schreeuwend", aldus de topeconoom. Een lichtpuntje: "Er is zelfs niet genoeg leiderschap om de zaak uit elkaar te laten springen."

Voor een oplossing van de eurocrisis is het volgens Buiter van belang dat het noorden van Europa haar inflatievrees overwint en moet Zuid-Europa hervormen op een manier waar Italiaanse, Spaanse, Portugese en Griekse politici nu nog niet aan durven te denken.

Deel dit artikel