Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Naam van een van de daders schietpartij Texas bekend'

Home

redactie

Geert Wilders poseert met leden van de speciale politie-eenheid SWAT voor aanvang van de cartoonwedstrijd. © afp
Update

Een van de twee schutters die vannacht een cartoontentoonstelling in Texas aanvielen, waar even eerder ook Geert Wilders aanwezig was, is een bekende van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Hij zou eerder in beeld zijn geweest bij een terrorisme-onderzoek.

De schutter, die net als zijn medeplichtige om het leven kwam bij de aanval, heet Elton Simpson, meldt ABC News op basis van bronnen bij de FBI.

Simpson zou ook de man zijn die, onder zijn twitteralias @atawaakul, kort voor de aanslag al een paar berichten de wereld in had gestuurd met de hashtag #TexasAttack. "Moge Allah ons als mujahidin ontvangen", schrijft hij in zo'n tweet. Het account is inmiddels offline gehaald.

Reactie Geert Wilders
"Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting", aldus Wilders in een reactie tegenover het ANP. "Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag."

De PVV-leider had het gebouw net verlaten toen twee mannen vanuit een auto een agent onder vuur namen die bij het gebouw stond. De agent werd in zijn enkel geraakt en is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. De schutters zijn allebei doodgeschoten.

Wilders vliegt deze week terug naar Nederland. Volgende week gaat hij opnieuw naar de VS om een toespraak te houden over de vrijheid van meningsuiting en de islam. Waar en op welke bijeenkomst dat gebeurt, kon hij om veiligheidsredenen nog niet zeggen. 

'De islam kent geen humor'
Bij de bijeenkomst waar Wilders zondag sprak werd ook een wedstrijd met Mohammed-cartoons gehouden. "De islam kent geen humor", zei Wilders in zijn toespraak in de Amerikaanse stad Garland (Texas). "Ik nodig jullie uit naar Nederland te komen met deze tentoonstelling. Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen. Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding."

Wilders maakte van de gelegenheid gebruik om zijn pleidooi te herhalen over het terugdringen van de islam in het westen. "Geen islam meer, geen moskeeën meer, geen islamitische scholen meer. Het is tijd voor onze eigen cultuur en erfgoed." De Amerikaanse staat Texas waar Wilders te gast was loofde hij als een symbool van 'strijdbaarheid, trots en onafhankelijkheid'.

Lees verder na de advertentie
Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen. Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding

Geert Wilders

Deel dit artikel

Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen. Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding

Geert Wilders