'Na keizersnee niet meer via natuurlijke weg bevallen'

home

© Thinkstock

Vrouwen die hun eerste baby ter wereld brengen met behulp van een keizersnee, moeten dat bij een volgende geboorte ook doen. Uit een Australisch onderzoek blijkt namelijk dat ze meer risico lopen op complicaties als ze de tweede keer wel op een natuurlijke manier bevallen.

Een groep wetenschappers van de University of Adelaide voerde het onderzoek uit onder 2.300 vrouwen die voor de tweede keer in verwachting waren. Alle vrouwen waren bij hun eerste baby bevallen via een keizersnee.

Complicaties
Voor de tweede bevalling koos de helft van de vrouwen opnieuw voor de chirurgische ingreep. De andere helft wilde deze keer liever op een natuurlijke manier bevallen. Een keizersnee bracht minder kans (0,9 procent) op zware complicaties dan op natuurlijke wijze bevallen (2,4 procent). Het gaat dus om een verschil van 1,5 procent.

Baby
Bovendien hadden de vrouwen uit de eerste groep niet alleen zelf minder kans op complicaties zoals bloedingen, maar ook hun baby's hadden profijt van de keizersnee. Zij hadden namelijk de helft minder kans om ernstig ziek te zijn bij de geboorte.

De wetenschappers berekenden dat de dood of bijna-dood van één kind vermeden kan worden per 66 herhaalde keizersnedes. In de studie werd echter geen aandacht besteed aan de gevolgen van de operatie op lange termijn.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie