Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Na je vijftigste nog zwaar werk? School je om'

Home

Onno Havermans

De gezondheid verslechtert sneller als iemand op hogere leeftijd nog zwaar werk doet. © Anp

Wie zwaar werk doet, kan zich na zijn of haar vijfstigste beter laten omscholen, stelt gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn. Hun gezondheid verslechtert sneller als ze op hogere leeftijd nog zwaar werk doen, zo staat in het proefschrift waarop hij donderdag in Rotterdam promoveert.

Dat ligt toch voor de hand?
"Ja, we kennen het voorbeeld van de stratenmaker die moet stoppen vanwege zijn rug. Maar dit is het beste bewijs tot nu toe. Sinds 1986 is in Duitsland een groep mensen gevolgd door elk jaar te kijken naar hun beroep en hun gezondheid. Die data heb ik geanalyseerd en vergeleken met een ander Duits onderzoek waarin is gekeken naar fysieke belasting, de mate waarin werknemers zelf kunnen bepalen wat ze doen en stress die het werk hen geeft.

Alleen voor stress vinden we geen bewijs. Voor zware fysieke belasting en betrekkelijke eigen controlemogelijkheden zien we op jongere leeftijd geen effect. Op latere leeftijd blijkt echter een jaar fysiek zwaar werk vergelijkbaar met het gezondheidseffect van zestien maanden ouder worden."

Zonder goede fysieke gesteldheid ben je eerder versleten?
 "Ik ben geen arts, ik kan niet zeggen hoe die schade aan de gezondheid valt te verbeteren. Maar als het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd is bedoeld om mensen langer op de arbeidsmarkt te houden werken, zullen werkgevers en beleidsmakers moeten zorgen dat omscholen mogelijk is."

Lees verder na de advertentie
Bastian Ravesteijn. © Harvard Medical School

Waarom?
"In elementaire beroepen als metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker, verpleger, lopende band- of kassamedewerker is in Nederland de kans op arbeidsongeschiktheid dubbel zo groot op arbeidsongeschiktheid. Werkgevers moeten personeel dat arbeidsongeschikt raakt nog twee jaar doorbetalen, zij hebben er dus baat bij die kosten te voorkomen. Ook de overheid kan geld dat opgaat aan uitkeringen besparen door mensen tijdig om te scholen en aan het werk te houden."

Is dat werk er wel?
"Mensen zelf moeten tijdig kijken wat ze nog kunnen en werkgevers zijn verantwoordelijk om hen aan werk te helpen. Maar ook de overheid kan beleidsmaatregelen nemen. Het uniform verhogen van de aow-leeftijd betekent dat je mensen nog langer bloot stelt aan zwaar werk, terwijl die mensen door dat zware werk toch al minder oud worden en dus minder lang een beroep doen op aow. Dat is niet eerlijk."

U pleit voor een eerder pensioen bij zwaar werk?
"Dat is politiek een gepasseerd station en het is niet mijn rol om daarvoor te pleiten, mijn rol is meten, ik wil niet op die stoel gaan zitten."

Op latere leeftijd blijkt echter een jaar fysiek zwaar werk vergelijkbaar met het ge­zond­heids­ef­fect van zestien maanden ouder worden

Deel dit artikel

Op latere leeftijd blijkt echter een jaar fysiek zwaar werk vergelijkbaar met het ge­zond­heids­ef­fect van zestien maanden ouder worden