Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Na een paar weken in de kassen komt geen werkloze nog opdagen'

Home

Wybo Algra

© ANP

Tuinders zien werklozen graag komen, maar de ervaring leert dat hun begeleiding tekortschiet.

Bijstandsklanten en WW'ers moeten de kassen in, naar de havens of in de horeca aan de slag, vindt de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA). In het Westland hebben ze ervaring met dergelijke mooie plannen. "Je begint met 20 of 25 mensen. Na een week komen er nog vijf opdagen en een paar weken later niemand meer", zegt Jos van der Knaap, ex-tuinder en nu voorzitter van LTO Glaskracht Westland.

Geen goed plan dus?
"Tuurlijk wel. Elk weldenkend mensen zal toch vinden dat je mensen met een uitkering aan het werk moet krijgen."

Maar gaat het lukken?
"Nee, tenminste als het net zo gaat als in het verleden. Al sinds de jaren negentig hebben we kleinere en grotere projecten gehad, heel enthousiast vanuit de sociale dienst. Maar de begeleiding bleef beperkt tot een voorgesprekje, een taalcursusje of een snuffelstage. Daarna was de sociale dienst weg. Tuinders kunnen niet een paar fte besteden aan begeleiding. En dat is wel nodig voor deze groep."

Waarom?
"Fysiek is tomaten plukken niet zwaar. En vroeger begonnen de tuinders 's ochtends om vijf of zes uur, maar tegenwoordig pas om zeven of acht uur, dus dat is het ook niet. Het ontbreekt dus toch aan de motivatie om er echt iets van te maken. Je moet ze weer in de cyclus van opstaan en naar het werk gaan zien te krijgen, en dat blijkt heel moeilijk. Zelfs op straffe van verlies van uitkering."

Polen geven minder kopzorgen?
"Gemiddeld over het jaar bestaat het personeel in de Westlandse kassen voor 40 tot 45 procent uit Polen. In het hoogseizoen zijn het er 10.000 tot 15.000. En echt niet omdat ze goedkoper zouden zijn. Wat betreft arbeidsmentaliteit passen Polen en Nederlanders goed bij elkaar. Met Kerst gaan de Polen naar huis, net als hier weinig te doen is. Het is gewoon een goede match."

Dus als u het voor het zeggen heeft, dan toch maar liever een Pool?
"Zo kun je dat echt niet zeggen. We hebben hier in het Westland heel weinig werkloosheid, de kassen bieden ook in crisistijd een stabiele werkgelegenheid. En de komende tien jaar stromen vanwege de vergrijzing veel mensen uit. We moeten dus harder ons best doen om mensen die nu aan de kant staan, aan het werk te krijgen. Dan moet je niet bij voorbaat zeggen dat het niks wordt."

Wethouder Florijn heeft al toegezegd dat hij bijstandsgerechtigden 'werkklaar' maakt voor hij ze naar u toe stuurt. Klinkt prima, toch?
"Het begint met een goede voorselectie. En daarna moet je mensen niet over de gemeentegrens kieperen, maar blijven begeleiden op de werkplek. Niet een paar weken, maar een half jaar en misschien wel een jaar. Als dat gebeurt, zie ik de plannen van Florijn als een potentieel succes."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie