Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Multinationals betalen weinig of geen belasting'

Home

De schatkist loopt 16 miljard euro aan vennootschapsbelasting, ofwel 2200 euro per Nederlander, mis omdat Nederlandse multinationals nauwelijks belasting betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht op verzoek van het tv-programma Zembla.

Grote ondernemingen moeten 25,5 procent van hun winst afdragen, maar volgens hoogleraar belastingrecht Geerten Michielse betalen ze gemiddeld 6 tot 7 procent.

In mei van dit jaar kondigde president Barack Obama maatregelen aan tegen belastingparadijzen en het Witte Huis noemde daarbij aanvankelijk ook Nederland. De Amerikaanse regering kwam daarop terug na een reactie van het Nederlandse ministerie van Financiën.

Zembla constateert dat veel grote Amerikaanse ondernemingen gebruik maken van het gunstige fiscale klimaat in Nederland. Bedrijven als Boeing, US Steel of Walt Disney hebben brievenbusmaatschappijen in Nederland. Ook het Britse bedrijf Johnny Walker, de Ierse popgroep U2 en het Italiaanse modehuis Prada halen zogenaamd een groot deel van hun winst in Nederland.

Professor Michielse zegt dat het Nederlandse belastingstelsel onvoldoende rekening houdt met de gevolgen van de globalisering.

Lees verder na de advertentie
(ANP)

Deel dit artikel