Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Mossad vermomt zich als CIA om terroristen te rekruteren voor actie in Iran'

Home

Sacha Kester

Iraanse agenten doen onderzoek op de plek waar een aanslag is gepleegd op een kernfysicus. © epa

Israëlische agenten van de Mossad hebben zich jarenlang voorgedaan als CIA-agenten, om leden van een terroristische organisatie te rekruteren, in de strijd tegen Iran. Dat zou blijken uit een serie geheime memo's, die diep begraven liggen in de archieven van de Amerikaanse geheime dienst, zo bericht Foreign Policy.

Het Amerikaanse tijdschrift sprak twee bronnen: een die de memo's heeft gelezen, en een die op de hoogte is van de operatie.

Het zou gaan om een operatie waarbij de Mossad onder valse vlag leden van de terroristische Jundallah probeerde te werven. Jundallah is een extremistische Pakistaanse, soennitische organisatie die verantwoordelijk zou zijn voor de moord op Iraanse regeringsfunctionarissen, maar ook op vrouwen en kinderen.

Deze soennitische organisatie wil, net als Israël, voorkomen dat het sjiitische Iran ooit over een kernbom beschikt. Ze hebben echter ook een hartgrondige hekel aan Israël, en zullen nooit zaken met 'de zionisten' doen. Vandaar de vermomming als CIA-agent.

Geruchten
De memo's zouden zijn geschreven in de laatste jaren van de regering van George W. Bush, naar aanleiding van een onderzoek naar geruchten uit 2007 en 2008 dat de CIA Jundallah in het geheim zou steunen. Uit de geheime rapportages blijkt dat de Amerikanen zelfs incidentele contacten met deze organisatie afhielden - maar Israël niet. Er worden veldrapporten aangehaald waaruit blijkt dat agenten van de Mossad zichzelf uitgaven voor CIA-spionnen, vooral in Londen, en onder deze hoedanigheid ontmoetingen hadden met mensen van Jundallah.

De bronnen van Foreign Policy weten niet of dit programma nog steeds bestaat. Wel waren ze met stomheid geslagen over de brutaliteit van de Mossad.

'Het is ongelofelijk dat de Israëliërs dachten dat ze hiermee weg zouden komen', zei een van hen tegen Foreign Policy. 'Ze opereerden bijna openlijk. Het kon hen blijkbaar niets schelen wat wij ervan dachten.'

Bevestigd
Foreign Policy schrijft nog zes andere ex-CIA-agenten te hebben gesproken om het verhaal rond te krijgen. Daarnaast hebben nog vier andere oud-agenten de operatie bevestigd. De CIA en het Witte Huis zijn om een reactie gevraagd, maar hebben niet gereageerd. Israël heeft het beleid om spionage-operaties te ontkennen noch te bevestigen.

De vele aanslagen op Iraanse wetenschappers wijzen er op dat er een geheime campagne gaande is, met als doel het Iraanse nucleaire programma te stoppen. Er zijn echter geen bewijzen die een link aantonen tussen deze sabotages of moorden, en de organisatie Jundallah. Wel wordt in vele rapporten verwezen naar Israël als de architect achter deze operatie, die vorige week zijn laatste slachtoffer eiste. Toen kwam een jonge Iraanse kernfysicus om bij een bomaanslag. Hij is de vierde wetenschapper die de afgelopen twee jaar is vermoord. De Verenigde Staten ontkent met klem achter deze moorden te zitten.

Uitzinnig van woede
Volgens een gepensioneerde CIA-agent die met Foreign Policy sprak, werd Bush 'uitzinnig van woede' toen hij hoorde over de Israëlische operatie onder Amerikaanse vlag. 'Het Witte Huis was bezorgd dat het Israëlische programma Amerikanen in gevaar bracht', zegt een van de CIA-agenten tegen Foreign Policy. 'Het lijdt geen twijfel dat de VS met Israël samenwerkt als het gaat om het vergaren van informatie tegen Iran, maar dit was anders.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie