'Moslims hebben religie teruggebracht in maatschappelijk debat'

home

Marco Visser

Advocaat Mohammed Enait was dankzij zijn extreme uitspraken geregeld te gast in talkshows. © ANP

Dankzij moslims is religie in Nederland weer bespreekbaar. Jammer alleen dat de media daarbij vooral oog heeft voor extreme moslims en christenen, zegt schrijfster en filosofe Desanne van Brederode in een interview met Kruispunt Radio.

Volgens Van Brederode hebben moslims religie weer op de kaart gezet en is 'het idee dat we met zijn allen zogenaamd zo geseculariseerd zijn' niet langer houderbaar. Wat de schrijfster jammer vindt is dat het in het debat constant gaat over overtuigingen en meningen waardoor het lijkt alsof geloven hetzelfde is als kiezen voor een politieke partij of een belangenvereniging. "In talkshows wordt gekozen voor de extremen. Je krijgt de priester die fel anti-abortus is en de imam die geen handen wil schudden en een woeste baard heeft en de buiten de wereld staande christen met een vroom lichtje in zijn ogen die de hele dag 'Jesus loves you' zou willen roepen."

Die karikaturen worden samengebracht zodat ze in felle bewoordingen met elkaar kunnen discussiëren. "Vaak ook met een houding van zeker weten: 'in de Bijbel staat dit en in de Koran staat dat'. Waardoor aan het oog wordt ontrokken dat voor veel mensen religie niet in de sfeer van meningen valt, maar in de sfeer van beleving."

Van Brederode denkt dat de gemiddelde moslims best wel eens sjoemelt met de ramadan of een gebed overslaat. Zijn die mensen daarom minder gelovig? "Nee, want dat zijn niet de dingen waaraan je afmeet hoe gelovig iemand is. Dat heeft veel meer te maken met zelfonderzoek en hoe verhoud ik me tot mijn naasten. Dat zijn dingen die je niet zo makkelijk zwart wit inbrengt als een politicus die zegt: er moeten in 2013 zoveel meer banen bijkomen."

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie