Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Morsi wil banden aanhalen met Iran'

Home

Redactie

Aanhangers van Morsi vieren zijn overwinning op het Tahrirplein © afp

De nieuwe president van Egypte Mohammed Morsi zegt in een interview met het Iraanse persbureau Fars dat hij de banden met Teheran wil aanhalen. Dat bericht persbureau Reuters vandaag.

Morsi wil een betere relatie met Iran voor een 'strategische balans' in de regio. 'Dat creëert een balans van druk in de regio, en dat is onderdeel van mijn programma', zei Morsi tegen Fars. Volgens het Iraanse medium vond het interview gisteren plaats, een paar uur voor de bekendmaking van Morsi's overwinningen van de presidentsverkiezingen in Egypte.

De diplomatieke relaties tussen Egypte en Iran zijn dertig jaar lang verbroken geweest. Sinds de val van president Hosni Mubarak is daar verandering in gekomen. Morsi's toenadering tot Iran komt ongelegen voor Westerse mogendheden de Iran juist proberen te isoleren. Westerse landen verdenken het Iraanse regime ervan een atoombom te ontwikkelen.

Morsi ontkende geruchten over een staatsbezoek aan Saoedi-Arabië, de Arabische rivaal van Iran. 'Mijn eerste staatsbezoeken zijn niet gepland.' Morsi's verkiezingsoverwinning werd door Iran verwelkomd als een 'schitterend vertoon van democratie' en de ingang van de laatste fase van een 'islamitisch ontwaken'.

Banden verbroken sinds 1980
Het overwegend soennitische Egypte en het sjiitische Iran zijn twee van de grootste en meest invloedrijke landen in het Midden-Oosten. De landen hebben geen formele banden meer met elkaar sinds 1980, na de Islamitische Revolutie in Iran en Egyptes erkenning van Israël.

Het Iraanse regime onder leiding van president Ahmadinejad heeft de Arabische opstanden altijd uitgelegd als anti-Westerse demonstraties, in navolging van de eigen revolutie in 1979. Tegelijkertijd is het land een bondgenoot van de Syrische president Assad, in wiens land een burgeroorlog woedt tegen zijn regime. En in het eigen land staat de Iraanse regeringen de roep om hervormingen en protest niet toe.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie