Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Mogelijk nieuwe bezuinigingen cultuur'

Home

Redactie

Deelnemers van de protestmars tegen de bezuinigingen op cultuur. © ANP

De overheden geven vanaf dit jaar naar verwachting een half miljard euro minder uit aan kunst en cultuur dan in 2011. Dit bedrag kan nog verder oplopen, omdat er nieuwe gemeentelijke bezuinigingen dreigen op cultuurgebied. Dat staat in het rapport De Cultuurverkenning van de Raad voor Cultuur dat vandaag verscheen.

Hoeveel die bezuinigingen zijn is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder.

De raad beschrijft een aantal trends in de kunstsector, zoals digitalisering, en merkt op dat het beleid van de overheid nog te veel is gericht op traditionele kunstvormen, zoals toneel en ballet, die onder jongeren minder populair zijn, waardoor het publiek vergrijst.

Ook stelt de overheid strenge eisen voor subsidies, waarbij alleen gekeken wordt naar bezuinigingen en niet naar de wensen van de kunstinstellingen. Die willen juist meer inspelen op veranderende wensen van het publiek en nieuwe uitingen van kunstenaars, die verschillende kunstvormen tegelijk toepassen. De raad pleit dan ook voor een flexibel beleid, waardoor beter kan worden ingespeeld op nieuwe trends.

De Raad voor Cultuur adviseert de overheid. In 2015 geeft de raad een advies uit voor het cultuurbeleid voor de periode 2017-2020.

Deel dit artikel