Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Misschien stal iemand anders de partituren'

Home

Van onze correspondent BRUSSEL - “Ik kwam de eeuwenoude partituren tegen op een boekenmarkt in Milaan en heb die voor een schappelijke prijs gekocht”, zegt de Belgische muziekkenner Paul Van Nevel. De Italiaanse rechter denkt daar anders over; die veroordeelde Van Nevel, een kenner van muziek uit middeleeuwen en Renaissance, tot veertig maanden cel omdat hij de partituren gestolen zou hebben uit een bibliotheek in Bologna.

Van Nevel zal in beroep gaan tegen de uitspraak. De Belgische musicus beweert niet eens van het proces op de hoogte te zijn gesteld. Het verhaal dat hij deze week in Brussel hield kon nauwelijks licht brengen in de zaak.

Een serie partituren uit de zeventiende en achttiende eeuw verdween zes jaar geleden uit de muziekbibliotheek van Bologna. Werken van onder anderen Banchieri, Des Cartes en Brossard. Waarde: een kleine vier ton.

Volgens de bibliotheek was Van Nevel de laatste persoon die de werken inzag. Laat Van Nevel nou diezelfde werken een paar dagen later tegenkomen op een boekenmarkt. Voor een prikkie. De Belg koopt de stapel. Eenmaal terug in België verkoopt hij de meeste werken door aan collega's, voor slechts 12 000 gulden. Ik wilde er niet te veel aan verdienen, zegt Van Nevel.

Binnen een paar maanden komt het Gents conservatorium, dat een van de werken heeft gekocht, er achter dat de boeken gestolen zijn. Dat moet dan iemand anders gedaan hebben, zegt Van Nevel, want ik heb ze eerlijk gekocht.

De Italianen geloven niets van zijn verhaal. Van Nevel zou de werken uit de bibliotheek van Bologna hebben gestolen. Een Italiaanse rechter achtte dat bewezen en veroordeelde Van Nevel tot drie jaar en vier maanden cel. Bij verstek; de Belg was op het proces niet aanwezig. Hij zegt niet eens gedagvaard te zijn.

De Italiaanse autoriteiten beweren echter Van Nevels Italiaanse advocaat op de hoogte te hebben gesteld. Wat weer wordt ontkend door van Nevel, die echter niet meer weet hoe zijn Italiaanse advocaat heet.

De Vlaamse regering is niet blij met de affaire. Van Nevel Huelgas Ensemble staat op de lijst van 'culturele ambassadeurs'; het krijgt financiële steun om in het buitenland de Vlaamse culturele kwaliteiten te tonen.

Van Nevel gelooft echter niet dat die status in gevaar zal komen door het “vervelende voorval” in Italië.

Deel dit artikel