Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Miljard subsidie houtverbrander Borssele'

Home

De centrale in Borssele © anp

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil zijn kolencentrale in Borssele ombouwen tot een houtverbrander en wil daar een miljard euro subsidie voor. Dat schrijft De Volkskrant. Tegenstanders vrezen dat dat ten koste gaat van wind- en zonne-energie. Delta wil namelijk een beroep doen op de grote subsidiepot voor duurzame energie, de SDE+.

Het bedrijf lijkt een maas in de wet te hebben ontdekt waardoor het volgens bronnen bij het ministerie van Economische Zaken aanspraak kan maken op zo'n 900 miljoen euro subsidie. Dat zou een fors beroep doen op de totale middelen (3 miljard euro) voor de stimulering van groene energie. Doordat er waarschijnlijk ook veel geld gaat naar de bijstook van biomassa in andere kolencentrales, vreest onder meer energiebedrijf Eneco dat er dan weinig geld overblijft voor windparken op zee. GroenLinks stelt de subsidiemanoeuvre dinsdag bij minister Kamp (Economische Zaken) aan de orde.

De kolencentrale in Borssele zou gesloten worden vanwege het lage rendement en de nieuwe kolenbelasting. Delta heeft daarom het plan de centrale voor 100 procent te laten draaien op biomassa, houtsnippers uit Amerikaanse en Oost-Europese bossen.

Deel dit artikel