Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

’Mien van Trouw’ overleden

Home

Van onze verslaggever

amsterdam – In Bennebroek is zaterdag Mien Vooren-Bouwman, in de oorlog betrokken bij Trouw, op 87-jarige leeftijd overleden.

In 1943 was zij de verloofde van Wim Speelman. Samen waren ze twee van de vroege medewerkers van Trouw, dat in 1943 ontstond. Speelman, student economie aan de Vrije Universiteit, was al in 1940 betrokken bij het verzet. Hij schreef toen al pamfletten die opriepen tot verzet; later was hij deel van de Vrij Nederland-groep.

Eind januari 1945 werd Speelman gearresteerd toen hij de drukkerij in Amsterdam betrad waar de Sicherheitsdienst juist bezig was met een inval. Op 19 februari werd hij, 26 jaar oud, bij Halfweg geëxecuteerd.

Bouwman hoorde tot de ’verspreiders’-groep van Trouw. ’Mien van Trouw’, zoals ze bekend stond, reisde met berichten en kopij voor de illegale krant twee keer per week van Groningen naar Amsterdam.

Op de terugweg nam ze telkens een joods kind mee, om dat in het noorden op een veilig onderduikadres af te leveren. EEN IN MEMORIAM STAAT IN DE VERDIEPING OP PAGINA 5

Deel dit artikel