Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Met Trumps buitenlandbeleid is weinig mis'

Home

Redactie

"Op het moment dat hij president zou worden, betreedt hij een hele machinerie die gewoon doordraait." © afp

Donald Trump stevent af op het Witte Huis en veel mensen zijn bezorgd over de macht die hij als president in handen krijgt. Maar een winst voor de Republikein heeft ook positieve kanten, zeggen buitenlanddeskundigen Edward Luttwak en Rob de Wijk.

Obama klonk sympathiek, maar hij was te soft, schreef Rob de Wijk in mei al. Trumps visie op het buitenlandbeid is volgens de Trouw-columnist en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen opmerkelijk mainstream en realistisch. "Voor wat, hoort wat, staat centraal", en dat is volgens De Wijk niet per se erg. "Het kan geen kwaad als een Amerikaans president tegen Duitsland of Nederland zegt: 'Als jullie niet in Defensie investeren, dan zoek je het maar uit.' Trump doet dat vast."

De grote bek van Trump zou in de internationale politiek wel eens van pas kunnen komen. "Obama wordt door de Russische en Chinese leiders niet gerespecteerd. Bij Trump zou dat anders kunnen liggen, temeer omdat hij geloofwaardiger met geweld kan dreigen dan Obama."

Maar Trump lijkt volgens De Wijk geen oorlogshitser. Daar is hij te veel een zakenman voor. "Als het Amerikaanse belang dat eist, zet hij militairen in, maar hij lijkt zijn doelen vooral door samenwerking te willen bereiken. Dat houdt de kosten laag." Niet dat De Wijk fan is van Trump. "Ik word niet blij van de man, maar met zijn visie op buitenlandbeleid is eigenlijk weinig mis."

Lees verder na de advertentie
Obama wordt door de Russische en Chinese leiders niet gerespecteerd. Bij Trump zou dat anders kunnen liggen.

Rob de Wijk

Coherente ideeën

Ook militair strateeg en adviseur Edward Luttwak is kritisch over het buitenlandbeleid van Obama. "De oorlog in Afghanistan is de langste in de Amerikaanse geschiedenis, en we zijn weer terug bij af. De Taliban zijn aan de winnende hand. Alles is verspild." Hij vindt de ideeen van Trump zo gek nog niet. "Trump stelt hier een aantal coherente ideeën tegenover die het establishment als abject beschouwt. Hij gelooft niet dat het zin heeft miljarden uit te geven aan oorlogen in Irak of Afghanistan, omdat er in die landen uiteindelijk weinig verbetert. Zijn oplossing is een terugtrekking, waarna er een nieuwe natuurlijke machtsbalans in de regio kan ontstaan."

En Trumps sympathie voor de Russische president Poetin? Daar maakt Luttwak zich geen zorgen over. "Dat Poetin en Trump wat aardige dingen over elkaar hebben gezegd, betekent nog niet dat Trump een landverrader is." Ook Nederland hoeft zich volgens hem geen zorgen te maken. "Rusland vormt geen bedreiging voor Nederland, maar wel voor Polen. Polen is onverdedigbaar en een ramp voor iedere alliantie." Trump zal overigens niet alles in zijn eentje bepalen. "Op het moment dat hij president zou worden, betreedt hij een hele machinerie die gewoon doordraait."

Ook Luttwak wijst op de 'voor wat, hoort wat'-attitude van de Republikein. "Trump zal Europese bondgenoten vragen of ze willen dat Amerikaanse troepen hen beschermen en op het continent aanwezig zijn. Als ze ja zeggen, dan zal hij eisen dat ze zelf ook snel meer geld aan defensie uitgeven. En als ze niet weten waar ze het aan moeten besteden, dan kunnen ze het rechtstreeks aan Washington overmaken."

Dat Poetin en Trump wat aardige dingen over elkaar hebben gezegd, betekent nog niet dat Trump een landverrader is.

Deel dit artikel

Obama wordt door de Russische en Chinese leiders niet gerespecteerd. Bij Trump zou dat anders kunnen liggen.

Rob de Wijk

Dat Poetin en Trump wat aardige dingen over elkaar hebben gezegd, betekent nog niet dat Trump een landverrader is.